Русия

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

Путин: Москва вече знае кой е извършителят на терористичната атака

 

cf67c3d4c86ffdb6cdc9074ee377d956

 

Преди минути Владимир Путин обяви, че терористичната атака в Москва е дело на радикални ислямисти. Руският президент заяви, че Москва вече е наясно коя е извършител на нападението в концертната зала, но сега трябва да се разбере кой го е поръчал и кой има полза от него.

 

 

Путин подчерта още, че терористичната атака в Москва е част от атаките на режима в Киев срещу Русия.

 

 

 

Путин иска да обсъди със службите по-нататъшни действия и заради това в понеделник, на третия ден след терора в културния център в Подмосковието, ще проведе съвещание. Според агенция „Интерфакс“ говорителят на Кремъл Дмитрий Песков е заявил, че за вечерта е насрочена среща с представители на организациите за сигурност и други сфери на държавната власт. Те ще обсъдят и въпроса за това какви служби могат да бъдат използвани в подкрепа на жертвите и техните семейства.

 

 

 

Говорителят на Кремъл Песков не коментира предисторията на нападението срещу концертната зала „Крокус сити хол“ в петък. Вместо това той се позова на информация от руските правоприлагащи органи и препрати медиите към официалната информация. От думите му обаче стана ясно, че руските правоприлагащи органи работят самостоятелна и без международна помощ.

И в момента няма никакви контакти със западни колеги, посочи Дмитрий Песков.

 

 

 

На въпрос за предупреждението за възможни терористични атаки, отправено от САЩ в началото на март месец, Песков заяви, че разузнаванията никога не предоставят информация на Кремъл, а по каналите на службите, от спецслужби към спецслужби. „Това се отнася към категорията на чувствителната информация, която разбира се не се разгласява.

Представители на САЩ заявиха, че са предупредили Русия за предстоящо нападение по-рано този месец.

 

 

 

От Кремъл отказаха да коментират и каквото и да е било за видимите признаци на насилие – синини, подутини и рани – по телата на заподозрените, които бяха забелязани по време на съдебните заседания за гледането на мярката им. Песков бе лаконичен: „Оставям този въпрос без отговор.“

 

 

 

В руските социални мрежи бе разпространен и видеозапис на разпит на един от задържаните, на който запис се вижда и че му е отрязано или нарязано ухото, а по лицето му има и кръв. Друго видео показва разпит при използване на електрошок.

Терористичната милиция „Ислямска държава“ пое отговорност за нападението, като няколко пъти прави и изявления, включително публикува видео, заснето от гледната точка на нападател. Западните служби смятат за достоверно, че зад нападението стои клонът на ДАЕШ в Афганистан.

 

 

 

Въпреки това и Путин, а и други руски представители отправиха обвинения, че Украйна е предполагаемо замесена в терористичното нападение. Не бяха представени никакви доказателства. Украинското ръководство категорично отрече това още вечерта на нападението, предугаждайки в голяма степен информационната операция на Кремъл.

 

 

В обръщението си към нацията руският президент не спомена изобщо терористите от „Ислямска държава“, за сметка на това направи намек за участието на Украйна заради предполагаемото намерение на нападателите за избягат в тази посока. Беше направено и твърдение, че някои хора от „украинската страна“ са били готови да преведат въоръжените мъже през границата. Украйна категорично отрича да е замесена в нападението.

 

 

 

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова в типичния ѝ стил беше по-остра. Тя постави под въпрос дали зад нападението стои „Ислямска държава“.

„Внимание – един въпрос към Белия дом: Сигурни ли сте, че това е ИД? Може ли да помислите още веднъж?“, написа Захарова за „Комсомолская правда“.

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024