Политика

Радев: Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София

Радев: Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София

радев-1

 

 

„Очаквам правителството, независимо от изхода на преговорите, да гарантира сигурността на българските граждани, каза президентът, помолен за коментар на случаи на конфликтни ситуации между българи и чужденци в последните дни.

 

 

„Недопустимо е правителството да не може да гарантира сигурността на българските граждани в центъра на София. Какво можем да си представим за останалите места в страната. Това кара хората да се съмняват във всички тези приказки, че е овладян мигрантският поток, че имаме ефективна защита на българската граница, че връщането на нежелани мигранти от Европа в нашата страна няма да има последствия върху нашата сигурност“, заяви президентът Румен Радев.

 

 

 

 

Управляващите имаха девет месеца, в които беше ясно кога ще бъде датата, на която ще се подаде оставката; девет месеца, в които разпределяха и власт, и ресурси, и „спояваха“ вътре сглобката. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“  за съвместно бъдещо управление.

 

 

 

Всякакви прояви на демонстрации на мускули, на внезапни изблици на опозиционност не се посрещат с одобрение от хората, коментира Румен Радев. „Много хора вече спряха да се интересуват, защото безкрайни спорове, безкрайни препирни… Самите партии мълчат в момента за преговорите и мисля, че така е редно. Надявам се с консултациите от понеделник да имаме повече яснота“, допълни президентът.

 

 

 

Попитан дали мисли за евентуален бъдещ служебен премиер, ако не се стигне до съставяне на редовен кабинет, Румен Радев заяви, че най-големият проблем е липсата на отговорност. При това решение с поправките в Конституцията кой ще носи отговорност за това служебно правителство, попита държавният глава.

 

 

 

„Аз имам ограничен избор от няколко човека, от които трябва да избера министър-председател, той трябва не знам по какъв начин да избере министри, аз трябва с моя подпис юридически да поема някаква отговорност за тях, без да съм ги избирал“, каза още той.

 

 

Държавният глава Румен Радев е в село Горско Сливово, община Летница по повод Деня на спасяването на българските евреи и на отдаване на почит пред паметта на жертвите на Холокоста.

Източник: БТА

Политика

More in Политика

Image_17946323_40_0

Радев с първи думи за мелето с Кирил Петков, ще вземе ли главата на шефа на НСО

май 17, 2024
big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024