СВЯТ

Британски „Чалънджър“ затъна в калта по време на украинска демонстрация за медиите

Британски „Чалънджър“ затъна в калта по време на украинска демонстрация за медиите

 

челинджър

 

 

Украински танков екипаж заби в блато дарен от Великобритания танк „Чалънджър 2“ по време на специална демонстрация за британския таблоид „Сън“, показват снимки, публикувани от вестника.

 

 

Инцидентът се е случил по време на учение „близо до фронтовата линия“. С екипажа си на върха на купола британският танк се опитва да премине през дере, но затъва в калта.

 

 

 

Снимките показват, че „Чалънджър 2″ е заседнало много дълбоко и не може да излезе. Инцидентът потвърди, че теглото на британския танк е проблем, коментира „Сън“. Опитен командир на ескадрила обясни на новобранците, „че минават твърде бавно през дерето“.

 

 

 

Вестникът добавя, че ръководителят на танковия екип „е превърнал злополуката в тренировъчно упражнение“, като е извикал втори танк, за да извади първия от калта.

 

 

 

В статията се отбелязва, че украинците хвалят основното оръдие на танка, но британската военна техника не е имала шанса да демонстрира способностите си в класическа битка танк срещу танк. Украйна използва „Чалънджър“ от голямо разстояние за атаки по руските окопи.

 

 

 

Танковете „не са имали правилния тип боеприпаси за атакуване на пехотата“, според „Сън“.

 

 

В сравнение със съветските Т-80, украинските екипажи казват, че британските танкове тежат с около 20 тона повече и имат 30% по-ниско съотношение мощност-тегло, което ограничава тяхната маневреност.

 

 

 

Германските танкове “Леопард 2“, които имат подобно тегло, също са засядали в калта, според изображения, споделяни онлайн.

 

 

„Чалънджър 2“ имат и друг проблем. 5 от 14-те танка, дарени от Великобритания, не са в експлоатация, защото пристигането на резервните части може да отнеме месеци, а Киев няма квалифицирани механици, които да ги поддържат. Тъй като част от танкове са повредени в битка, малко повече от половината от дарената от Великобритания ескадрила остава годна за експлоатация.

 

 

 

Британският таблоид също съобщава за недостиг на работна ръка на фронтовата линия, което означава, че обучени танкови екипажи са принудени да копаят окопи.

 

 

 

https://obektivno.bg/

СВЯТ

More in СВЯТ

Image_17583285_40_0

Зеленски: Руската армия взе инициативата на бойното поле

април 26, 2024
FILE PHOTO: A sign outside the headquarters of JP Morgan Chase & Co in New York, September 19, 2013. REUTERS/Mike Segar/File Photo

Русия конфискува $440 млн. от най-голямата американска банка JPMorgan

април 25, 2024
макрон

Макрон: Европа е на смъртен одър и може да умре. Правилата се промениха

април 25, 2024
кипър

По 250 евро към пенсията за Великден в любима на българите страна за туризъм и работа

април 25, 2024
Апти_Алаудинов_2343663925109928787_8510251585202529343_big

Бившият командир на „Ахмат“: Въоръжените сили на Украйна ще започнат да се разпадат в повечето направления през май-юни

април 24, 2024
ako-rusiia-specheli-voinata-evropa-726

Урсула фон дер Лайен с епохално откритие: Ако Русия спечели войната, Европа вече няма да е същата

април 24, 2024