Политика

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

Денков върна мандата, Радев се скара на ПП-ДБ и предупреди за риск от конституционна криза

 

папка

 

Премиерът Николай Денков получи от президента Румен Радев втория мандат и веднага върна празна папка за съставяне на правителство.

Денков бе посочен от ПП – ДБ като кандидат за министър-председател.

 

На „Дондуков“ 2 отидоха съпредседателят на ПП – ДБ Кирил Петков, съпредседателите на ДБ Христо Иванов и Атанас Атанасов и премиерът в оставка Николай Денков.

 

След връчването и връщането на втория проучвателен мандат се разрази кратък спор, в който президентът се скара на ПП-ДБ и изтъкна, че след промените в Конституцията прамомощията му по избор на служебен министър-председател са били силно стеснени. И предупреди, че е възможна конституционна криза.

 

Радев съобщи, че след 10 дни ще му се наложи да кани партиите на консултации за съставянето на служебен кабинет.

 

„Г-н президент, ето папката с решението на нашата парламентарна група. За наше огромно съжаление първият мандат беше провален, защото ГЕРБ не изпълниха поетите обещания. В папката е нашето предложение за премиер – акад. Николай Денков. Колегите от ГЕРБ отново отказаха да се състави правителство. Затова сега ви предавам тази папка с ясното съзнание, че мандатът няма да бъде изпълнен“, каза Кирил Петков при получаването на втория мандат, с което започна процедурата при президента.

 

 

След това Румен Радев връчи папката на Денков, който да обяви какво ще се случи с мандата: „Г-н Денков, аз ви връчвам мандатът, защото ситуацията е много динамична“.
От своя страна премиерът в оставка също обяви, че ще върне празна папка.

„Връщам мандата неизпълнен, тъй като в настоящото Народно събрание вече няма подкрепа нито за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца, нито за реформите, които бяха в основата на сформирането на това управление. Можем да кажем ,че коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност иска избори и това е резултатът от тяхното желание. Четири пъти другият преговорен екип ставаше и напускаше залата, имаше ясни индикации, че преговорите не се водят по същество. Оттук нататък за съжаление българските граждани отново ще трябва да решат накъде да продължим. Да припомня внесения тук министерски съвет, без да е съгласуван с нас.Оттук нататък отново българските граждани ще решат как да продължим. Единият вариант е да се върнем назад, другият е да продължим с европейския път на България„, заяви Николай Денков и върна папката на Радев.

 

След като мандатът бе върнат, думата взе Румен Радев, който заговори за промените в Конституцията и ограничения кръг от избор за служебен министър.  Днес стана ясно, че зам.-омбудсманът Елена Чернева-Марчева е подала оставка, с което изборът за служебен премиер се сведе до 8 човека от 10, сред които са председателят на Народното събрание, управителят или един от тримата подуправители на БНБ и председателят на Сметната палата или двамата му заместници, които обаче са силно политически оцветени.

 

Как така госпожа Елена Чернева- Марчева реши да си подаде оставката? Имало ли е натиск? Защо не се инициира изслушване? Нейната оставка стесни избора ми още повече, а тя беше единствената, която не е политически обвързана. И ако за вас това са нормални неща, то тогава не се изненадвайте в последствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай, най-вероятно няма да бъде във ваша полза“, коментира Радев по отношение на оставката на Чернева.

 

И попита как така никой в пленарната зала, включително присъстващите, не е попитал защо тя подава оставка.

 

Не знам дали осъзнавате какви процеси се отприщиха в резултат на това, което се инициира в момента. Стесниха се възможностите за служебен премиер с оставката на зам.–омбудсмана. Тя беше единствената фигура, която не беше близка с никоя политическа партия. Как така изведнъж зам.-омбудсманът реши да си подаде оставката. Аз истински се учудих, че вие в парламента не реагирахте“, скастри Радев лидерите на ПП-ДБ, които стояха пред него с наведени глави като двойкаджии пред черната дъска.

 

„Рязко нараства възможността да получите политически кабинет“, предупреди президентът Радев.

 

Кирил Петков и Николай Денков игнорираха забележката на президента, а вместо това Кирил Петков помоли изборите да бъдат насрочени 2 в 1.

 

Няма да участваме в преговори за трети мандат, каза Кирил Петков. И помоли президента да положи усилия изборите да бъдат 2 в 1 – за европейски и национален парламент. Най-малкото, да не се плащат 100 милиона допълнително.

 

Много е късно за такава молба. Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в конституцията, но вие ги направихте. Направихте всичко възможно правомощията на президентската институция да бъдат ограничени, посочи Румен Радев.

 

Припомняме, че първият мандат беше връчен 18 март, а на следващия ден Мария Габриел върна изпълнена папка с имената на министрите. Въпреки това съгласие по тях така и не беше постигнато. Габриел оттегли заявеното от нея изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство в понеделник.

 

На 25 март Народното събрание гласува край на първия мандат на Мария Габриел за сформиране на правителство. Депутатите приеха отказа ѝ да бъде премиер, след като председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание на парламента

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024