СВЯТ

Ден на национален траур в Русия, броят на загиналите при атаката в Москва вече е над 150 души

Ден на национален траур в Русия, броят на загиналите при атаката в Москва вече е над 150 души

траур

 

 

Броят на пострадалите от терористичната атака в Москва се е увеличил до 152, съобщи на своя на сайт московският щаб на Министерството на извънредните ситуации, цитиран от ТАСС.

 

„В резултат на терористичната атака бяха засегнати общо 285 души (включително 8 деца), от които 133 души загинаха (включително 3 деца)“, се казва в изявлението.

 

 

По-рано Министерството на здравеопазването съобщи за 147 ранени в резултат на терористичната атака.

Много от ранените са в критично състояние.

 

 

 

До момента Министерството на извънредните ситуации е посочило имената на 29 от жертвите, тъй като пожарът усложнява процеса на идентифициране.

 

 

 

В Русия днес е ден на общонационален траур след терористичната атака, извършена в сградата на „Кракус сити хол“ край Москва.

 

 

 

Вечерта на 22 март няколко души откриха огън в сградата с автомати преди концерта на групата „Пикник“. По-късно имаше експлозия и избухна пожар. По последни данни загиналите са над 150 души, като броят на жертвите може тепърва да нараства. По информация на руското здравно министерство над 140 са ранените, съобщава ТАСС.

 

 

 

Руският президент Владимир Путин направи специално обръщение към гражданите. Той обяви 24 март за ден на траур, изрази дълбоки съболезнования и обеща цялата необходима помощ на пострадалите и семействата на жертвите. С думи на благодарност Путин се обърна към пожарникарите, спасителите, лекарите и обикновените руснаци, помогнали за спасяването на хората от центъра.

 

 

 

Путин също така увери, че властите ще предприемат всички необходими мерки за изясняване на подробностите около престъплението, идентифициране и наказване на „всички, които стоят зад терористите, подготвили това престъпление“. Вече са задържани 11 съпричастни, сред които 4-ма преки извършители. Разузнавателните служби продължават да идентифицират съучастници.

 

 

 

Цяла Русия скърби за загиналите при терористичната атака. От 23 март в различни градове се провеждат възпоменателни събития. Някои региони обявиха траур още вчера. В някои от тях, например в Кузбас, той ще бъде тридневен.

 

 

 

В периода на траур всички развлекателни събития и дейности са отменени. Телевизионните канали промениха графика си на излъчване, премахвайки хумористични програми от него. Московските театри отмениха представленията, насрочени за 23 и 24 март. Някои спортни събития също са отменени през следващите дни. Приятелският мач на руския национален отбор срещу отбора на Парагвай, който се очакваше в понеделник на „ВТБ Арена“ в Москва, беше отменен. Освен това Руският футболен съюз отмени мачове, планирани за уикенда – мачове от втора и трета дивизия на руското първенство, както и мачове от националния шампионат сред женските отбори.

 

 

 

Руските дипломати отвориха книги за съболезнования и спуснаха знаменате пред посолствата в знак на скръб. Някои държави също обявиха траур в знак на солидарност с Руската федерация. Това направиха например властите на Никарагуа, Република Сръбска и Абхазия.

 

 

 

Властите на Великобритания, Германия, Испания, Италия, Канада, САЩ, Франция и редица други страни осъдиха терористичната атака и изразиха думи на подкрепа към руския народ. От Интерпол заявиха, че са готови да помогнат на Руската федерация в разследването.

 

 

 

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова изрази благодарността на руската страна към „всички, които не останаха безразлични пред лицето на трагедията“. В същото време, в светлината на продължаващото разследване, тя подчерта, че Москва ще предприеме всички необходими стъпки, за да гарантира, че международната общност най-накрая ще се събуди от „това западно опиянение от всепозволеността към режима в Киев под претекст за противодействие на Русия“.

 

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

тръмп-1

Грешка или не? Тръмп пред европейски лидери: Украйна е част от Русия

април 23, 2024
володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024