ОБЩЕСТВО

Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит в „Св. Александър Невски“

Опашка от вярващи на поклонението пред патриарх Неофит в „Св. Александър Невски“

 

1010x570

 

 

През целия ден миряни могат да отдадат почит и да се сбогуват с Негово Светейшество патриарх Неофит, който почина на 13 март във ВМА.

 

 

 

 

В 9 часа бяха отворени храмовите порти на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, където са изложени тленните останки на духовния ни пастир. Те ще останат отворени през целия ден, докато има хора, които желаят да се сбогуват с патриарх Неофит.

 

 

 

 

Държавният глава Румен Радев, председателят на парламента Росен Желязков и премиерът в оставка Николай Денков също се поклониха пред тленните останки на патриарх Неофит.

 

 

 

 

Ковчегът с тялото на патриарх Неофит е поставен в центъра на патриаршеската катедрала, а около него има бели цветя. Пред ковчега е сложен портрет на Негово Светейшество. В храма присъстват митрополити от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, епископи и духовници. Пред катедралата имаше хора, които чакаха още от 7 часа, за да се сбогуват с главата на Българската православна църква.

 

 

 

 

 

Очаква се за поклонението в патриаршеската катедрала да пристигнат президентът Румен Радев, както и премиерът и вицепремиерът в оставка Николай Денков и Мария Габриел, а също и председателят на Народното събрание Росен Желязков. За опелото и погребението се очакват да пристигнат и Вселенският патриарх Вартоломей и делегации на Поместните православни църкви.

 

 

 

 

 

Патриарх Неофит ще бъде погребан зад гроба на Екзарх Йосиф, от южната страна на храм „Св. Неделя“, съобщи пред журналисти Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, след като се поклони пред тленните останки на Негово Светейшество в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

 

 

 

 

Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София в 22.22 часа на 13 март, след като прекара в лечебното заведение над четири месеца заради белодробно заболяване. Той бе на 78 години. Смъртта му потопи в скръб църковни служители, политици и общественици.

 

 

 

Пренареди се и политическият дневен ред, а президентът Румен Радев отложи връчването на мандат за съставяне на правителство. „В тези дни на всеобщо смирение и преклонение пред неговата памет политическите страсти са неуместни“, посочи държавният глава.

 

 

Правителството обяви двудневен траур за кончината на патриарха – на 15 и 16 март.

 

 

В събота в 9:30 ч. ще бъде отслужена заупокойна света литургия, а опелото на блажено починалия предстоятел на БПЦ-БП ще започне след нейния край. След това с литийно шествие тялото на патриарх Неофит ще бъде пренесено от патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъде положено за вечни времена.

 

 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще бъде временен наместник до вторник или сряда през другата седмица, когато официално ще бъде избран наместник-председател на Светия синод. Той, заедно със Светия синод, ще проведе избора за нов български патриарх.

 

 

 

Вчера митрополити от Светия синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) и свещенослужители се поклониха пред тленните останки на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които бяха изложени в храма „Св. Марина“, в двора на Софийската митрополия.

 

 

Със звън на траурни камбани беше посрещнато тялото на българския патриарх Неофит. В храма „Св. Марина“ беше отслужен трисагий, или заупокойна молитва, за Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Траурната служба се водеше от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. След това в храма, в Софийската митрополия, можеха да влизат и миряни, които да изразят своята почит и да се простят с българския патриарх Неофит.

 

 

Източници: dnes.dir.bg, бТВ, NOVA

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

8ab28cea1_pacov

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 година

април 26, 2024
phpgoo0bk_800x_

АНУШКА ВЕЧЕ Е РАЗЛЯЛА ОЛИОТО

април 26, 2024
ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
7bfd09d69f4f419a8bf9eee06bd000ed

Топим се с десет души на час, а до няколко години близо 30% от населението ще се пенсионира

април 26, 2024