СВЯТ

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

САЩ: Украйна да разкрие тежката истина за ситуацията на фронта, дори да не е в интерес на Зеленски

 

djames-rubin

 

 

 

Високопоставен американски дипломат, отговарящ за противодействието на дезинформацията, каза, че украинският президент Володимир Зеленски трябва да бъде по-отворен към разкриването на информация за военната ситуация в Украйна, предава Politico.

 

 

Коментарът му беше направен на фона на засилените руски атаки на фронта и намаляващия международен фокус към войната, посочва изданието. Военната помощ в размер на 60 милиарда долара, която Джо Байдън поиска за отпускане на Киев, продължава да е блокирана в Конгреса.

 

 

 

Джеймс Рубин, който ръководи Центъра за глобално ангажиране към Държавния департамент на САЩ, каза, че „понякога украинското правителство се противопоставя на свободата на информация, която на нас ни изглежда нормална“.

 

 

„Понякога военните репортери съобщават неща, които невинаги са в интерес на Володимир Зеленски“, продължава той. „Но в една демокрация, в каквато се надяваме и все по-често виждаме да се превръща Украйна … те могат да разберат, че да има военни репортери, които да отразяват войната, дори и понякога да има лоши новини, е много по-добър вариант от контролираната среда, която Русия е наложила на целия си народ.“

 

 

 

Докато украинските и западните журналисти настояват за по-голям достъп до фронтовата линия, властите в Киев ограничават репортажите от чувствителните зони на конфликта и отричат по-силна роля на държавното радио и телевизия с мотива, че ограниченията служат за потушаване на руските кампании за дезинформация.

 

 

Рубин обаче изказа предположението, че по-добрият достъп би засилил спешната нужда на Украйна от повече помощ от съюзниците ѝ. Той добави, че макар страната да се „движи в правилната посока“, тя все още не е „пълноценна демокрация“ – с някои неблагоприятни последици за потока от информация.

 

 

 

Рубин, бивш говорител на Държавния департамент, съветваше топ дипломата Мадлин Олбрайт по време на конфликта в бивша Югославия през 90-те години на миналия век, а по време на работата си в Сената съветваше и настоящия президент Джо Байдън по въпросите на външната политика.

 

 

 

В предаването „Power Play“ Рубин обсъди и съвместните усилия на САЩ и техните съюзници за борба с използването на изкуствен интелект от страна на противниците в опитите им да разпространяват фалшиви новини. Изследователи в областта на сигурността смятат, че базирана в Русия операция за дезинформация, например, може да е помогнала за създаването на конспирации в социалните медии относно здравето на принцесата на Уелс във Великобритания, преди тя да разкрие диагнозата си рак.

 

 

 

Запитан за ролята на изкуствения интелект в борбата с дезинформацията, Рубин отговори: „Вярвам, че сме изправени пред информационна война, както от съществуващите технологии, така и подсилена от възможността за дезинформация, генерирана от изкуствен интелект. Единственият начин, по който смятам, че можем да се справим с това, е държавите, които вярват в свободата на информацията и искат да попречат на Русия и Китай да развалят информационната среда, да се обединят в коалиция.

 

 

„Създадохме рамка, дипломатическа рамка за това, която ангажира британците, канадците и САЩ да работят заедно, за да се опитат да се преборят със съществуващото предизвикателство и да измислят начин в средата на ИИ да се уверят, че има маркиране, има воден знак, така че хората да знаят кога е генерирано от ИИ или не е генерирано от ИИ“, каза той.

 

 

Източник: politico.eu

СВЯТ

More in СВЯТ

володин

След решението на САЩ за руските активи Русия има всички основания да конфискува западни активи

април 22, 2024
сакс

Милиардерът Дейвид Сакс: Разпадът на Украйна е неизбежен, въпреки новите 60 милиарда от САЩ

април 21, 2024
конгрес-сащ

Уолстрийт Джърнъл: Новата американска помощ едва ли ще промени кардинално положението на Украйна

април 21, 2024
великден

Гърция нареди на производители и търговци да свалят цените за Великден

април 21, 2024
ezgif-7-2f65cc1242

САЩ разпалват войната в Украйна с нова помощ за Киев от $61 млрд., очакват Москва да развее бял байрак

април 20, 2024
171363324052742

Бил Гейтс: До две години ще ви храня с вкусни химически масла, за да спасим планетата / ВИДЕО

април 20, 2024