Политика

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

Свърши се! Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си за премиер

 

габи-1

 

 

Предложената за министър-председател от ГЕРБ – СДС Мария Габриел внесе в Народното събрание писмо, че оттегля кандидатурата си, а ГЕРБ се отказва от съставяне на правителство с първия мандат.

 

Договореният „ротационен модел не беше изпълнен“, пише Габриел.

Тя обяснява, че „координираният отказ на 11 министри за участие в кабинета „Габриел“ и липсата на съгласие по време на преговорите обезмисля процедурата по избирането на министър-преддесател и състав на правителство. Така, на практика развитието на конституционната процедура не може да приключи успешно“.

 

В тази връзка Мария Габриел заявява:

 

Оттеглям заявеното от мен изпълнение на проучвателния мандат за формиране на правителство с кандидат за министър-председател Мария Габриел.

 

–  Няма да участвам в парламентарната процедура по избор на министър -председател, съгласно Указ № 74/19.03.2024г.

 

– Няма да предложа структура и състав на Министерски съветпо силата на чл. 84 т.6 от Конституцията на РБ, във връзка с Усаз 74/19.03.2024 г. в рамките на мандата на 49-ото НС.

 

Габриел съобщи за решението на пресконференция в централата на ГЕРБ още вчера след обяд.

Заедно с нея бяха Деница Сачева, теменужка Петкова и Рая Назарян.

 

Дамите от преговорния екип на ГЕРБ бяха категорични, че стремежът на ПП – ДБ за повече власт и постове е взривило преговорите.

Мария Габриел не е получила извинение от финансовия министър Асен Василев за думите, че Габриел е новото красиво лице на мафията.

 

„В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и на енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи“, твърди Мария Габриел.

 

ГЕРБ-СДС са били готови да отстъпят МО и Тодор Тагарев да остане начело, както и МЕ, където ръководител да продължи да е министър Румен Радев.

От ПП-ДБ обаче са поискали смяна на Калин Стоянов, излиза от думите на настоящия външен министър и вицепремиер в оставка.

За това искане първи Епицентър.Бг  написа още в събота. По време на преговорите изненадващо Христо Иванов настоял за смяна на МВР шефа и на негово място да бъде сложена Ивелина Дундакова. Това буквално преляло чашата на търпението на Борисов.

 

Всичко свърши!, категорична бе Деница Сачева.

А Теменужка Петкова допълни: На политическият рекет на ПП – ДБ трябва да се сложи край!
ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, подчерта Габриел.

 

Премиерът в оставка Николай Денков в обръщение, излъчено по БНТ вчера някобко часа след решението на Габриел да върне мандата, призова ръководството на ГЕРБ-СДС да подпишат споразумението с „Продължаваме промяната – Демократична България“ и да се гласува правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да бъде променян съставът на Министерския съвет.

На 19 март държавният глава Румен Радев подписа указ, с който предлага на 49-ото Народно събрание да избере за министър-председател кандидата, предложен от първата по численост парламентарна група.

 

Преди това номинираната за министър-председател Мария Габриел върна изпълнен първия проучвателен мандат, който ѝ беше връчен от президента в съответствие с конституционната процедура, и представи състав и структура на Министерския съвет.

По-късно от „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях и призоваха президента да оттегли указа си

Политика

More in Политика

ezgif-3-57df8d198e

Драмата се заплита. Киро убеден, че Пеевски няма да го нарича пудел и булка, ако е без бодигардовете си

април 26, 2024
171411626263820

Борисов отговори на Лена Бориславова: Ние там, където плюем, не лижем след това

април 26, 2024
Image_17730602_40_0

Със сълзи и аплодисменти: свалиха Росен Желязков от шефското кресло със 129 гласа

април 25, 2024
тренд-граф

„Тренд“: ГЕРБ води с 10 %. ПП-ДБ пада и е в битка за второто място с ДПС и „Възраждане“

април 24, 2024
IMAGE_17713657_40_0

Унищожителни критики към Елена Йончева заради ДПС: Ударихте дъното! Сънувате евродепутатска заплата и всичките привилегии

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024