Здраве

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

 

php1gkx09_559x345

 

 

Страната е пред епидемия от коклюш.

 

 

До месец болните от коклюш ще бъдат най-малко хиляда,“ коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

 

„Епидемични взривове от коклюш се регистрират в целия свят, над 5-6 хиляди случая има в много европейски държави, като заразата е започнала миналата година,“ припомни д-р Пармакова. „Основно боледуват деца на възраст 10-19 г., като част от тях са ваксинирани. Коклюшът е заболяване, което е особено опасно за бебета, които са в доимунизационна възраст и мерките трябва да са свързани с предпазване на съвсем малките деца. Деца, алергични към яйца, може да бъдат ваксинирани срещу коклюш,“ посочи лекарят.

 

 

 

„Във всички държави се говори за мерки, чрез които да се намали щетата върху новородените. Някои държави препоръчват имунизации на близките на бебетата, а бременните да се ваксинират в третия триместър,“ добави тя. „В България към днешна дата случаите сред възрастни са единични и затова към момента няма кампания за имунизиране сред тях,“ допълни д-р Пармакова. „Ваксината срещу коклюш за възрастни е налична в аптечната мрежа, но поставянето ѝ трябва да се обсъди с личния лекар,“ каза още тя.

 

 

 

„Всяка следваща седмица се регистрират все повече случаи на коклюш,“ каза проф. Христова и посочи, че вече на седмица се регистрират 80-90 нови случая. Проф. Христова посъветва родителите на новородени деца да не ги срещат с твърде много хора, а близките от обкръжението на бебето да се ваксинират и да носят предпазни маски.

 

 

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев предупреди за опасност от национална епидемия от магарешка кашлица.

 
Лекари призовават да се сформира работна група за обсъждане на ваксинация срещу коклюш при бременните и дават за пример практиката в страните от Западна Европа, съобщава БНТ.

 

 

В момента у нас имунизацията започва при бебетата след два месеца и така новородените са най-застрашени от разболяване. Сред останалите предложения на медиците е въвеждане на реимунизация при възрастните.

 

 

 

„В много държави от Западна Европа, а бременните жени в последния триместър от тяхната бременност се ваксинират срещу коклюш. Това осигурява трансплацентарно на антитела от майката към плода и пази бебето през тези 2 месеца след раждането, когато е изложена на риск от инфектиране. В България това все още не се случва и много се надявам да се сформира една работна група и това решение да бъде обсъдено и е добре да се помисли при възрастните пациенти, сред които има и здрави заразоносители, на всеки 10 години да се поставя нов бустер, както е при ваксините за дифтерия и тетанус“, обясни д-р Наталия Габровска, зам.- началник на Клиниката по детска пулмология в СБАЛ “Проф. Иван Митев” – София.

Класическото протичане на коклюш не води до трайни последици за организма. Това каза в студиото на „Денят започва“ инфекционистът д-р Трифон Вълков.

 

 

 

„По данни на немската здравна система между 70-75% от хоспитализираните деца, с доказана диагноза коклюш, са с клинични данни за пневмония. Около 5% от случаите се стига до по-тежка форма на енцефалопатия“, посочи той.

Според д-р Вълков, човек може да се превърне в безсимптомен носител на коклюш. Поради това е необходимо карантина на контактните лица.

Здраве

More in Здраве

Image_17742841_40_0

Здравният министър и Кунчев с извънредни решения заради коклюша, огласиха какви стъпки се предприемат

април 26, 2024
Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
Image_17681956_40_0

Трагедия: Две бебета от Кюстендил починаха от коклюш, в страната броят на заразените расте

април 19, 2024
Lekar

Лекари въведоха нова такса „компютър“ заради е-рецептите, искат до 10 лв. за „електронно обслужване“

април 13, 2024
big_0d9522d70f971d85e9d97fdffa4c146efe3f5565

Задават се нови промени за прегледите при джипито и направленията към специалист

февруари 20, 2024
Image_16701514_40_0

Силвена Роу даде своята рецепта: Важно за здравето е да се ядат кисело зеле, чесън, куркума и черен кимион

декември 26, 2023