ОБЩЕСТВО

Голяма промяна с имотите: Този документ отива в историята!

Голяма промяна с имотите: Този документ отива в историята!

кадастър

 

 

 

 

Кадастралната карта и кадастралните регистри ще се създават, поддържат и съхраняват в цифров вид. Това предвиждат промени в Закона за кадастъра и имотния регистър, внесени от Министерски съвет (МС) в Народното събрание (НС).

 

 

Целта е да се приложи нов подход при предоставянето на услуги с кадастрални, геодезически и специализирани данни.

 

Част от промените са насочени към намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса чрез засилване ролята на електронния документ, безвъзмездно предоставяне на услуги на административните и съдебните органи, на лицата с публични функции и на организациите, предоставящи обществени услуги, като вътрешни електронни административни услуги, предаде финансовият портал pariteni.bg.

 

 

Агенцията по геодезия, картография и кадастър ще издава електронни документи, които при поискване ще могат да се разпечатват на хартиен носител. Издаваните от агенцията  електронни документи ще имат код, чрез който всеки, разполагащ с него, ще може да извършва проверка в информационната система на кадастъра за наличието и валидността на документа.

 

 

 

При заявяване на административни услуги заявителите задължително следва да се идентифицират, като в случаите на заявяване на услуги по електронен път идентифицирането ще се извършва по реда на Закона за електронното управление.

 

 

 

За предоставените документи на потребителите ще се взима такса. Копието на хартиения носител, ще има силата на официален документ и няма да подлежи на заверяване, пише още в промените.

 

 

 

Агенцията по геодезия, картография и кадастър предоставя безвъзмездно на административните органи цифрови копия на материалите и данните, съхранявани в Геокартфонд.

 

 

 

Премахва се изискването кадастралната карта и кадастралните регистри при създаването им да се изчертават на полиестерна недеформируема материя.

 

 

 

Поради непрекъснатата актуализация на данните, съдържащи се в КККР, много скоро след изчертаването на полиестерната недеформируема материя те губят актуалността си.

 

 

 

Изчертаването не е необходимо и води до разходи на средства за създаване и съхраняване на разпечатката, пише в мотивите към проекта.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
171588389594627

Стана ясно коя е жертвата след фаталния удар с Кирил Петков! Състоянието на съпругата на починалия е критично

май 16, 2024
171587144824916

Кирил Петков с първи думи след катастрофата: Моите огромни съболезнования на близките на починалия, аз не съм пострадал

май 16, 2024
урумов

Започна промиването на мозъци за покушението срещу Роберт Фицо

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
1010x570

За първи път от 1989-а! Заради унизителното отношение на държавата: Университетите затварят на 20 май

май 14, 2024