Политика

Живко Коцев признал за чадъра над контрабандните канали и сам дал показания срещу Петя Банкова

Живко Коцев признал за чадъра над контрабандните канали и сам дал показания срещу Петя Банкова

 

селфи

 

 

 

 

Престъпната дейност на главния секретар на МВР Живко Коцев тепъра ще добива реални измерения, заявиха пред Епицентър. бг източници от разследването, които споделиха скандални факти от неговата „професионална“ работа в областта на контрабандата.

 

 

 

Както се вижда от снимката – власт и контрабанда живеят в хармония под чадъра на полицай номер 1 на България Живко Коцев.

 

 

 

 

Главният секретар на МВР Живко Коцев сам е поискал да даде показания по разследването срещу директора на агенция „Митници“ Петя Банкова и двамата й съучастници в престъпната група за контрабанда, пране на пари и други престъпления – баща и син – Марин и Стефан Димитрови, които са движили каналите на укриващия се в чужбина контрабандист Николай Николов, по прякор „Паскала“.

 

 

 

Още в сряда (3 април), Коцев се е явил пред разследващите, придружаван от адвоката си Илиан Василев.

 

 

 

Това е станало малко след като в медиите се появи информация за акцията в митниците на Комисията за противодействие на корупцията (КПК) и Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

 

 

 

Тогава Коцев е предоставил и личния си телефон, а в четвъртък (4 април) се е явил отново пред разследващите, за да им предостави паролата за отключване на мобилния апарат.

 

 

 

Това е причината в сряда и в четвъртък Коцев да е забелязан да влиза и да излиза от сградата на Антикорупционната комисия на пл. „Света Неделя“ и от Съдебната палата в столицата. Това научи „Епицентър“ от един от адвокатите на обвиняемите по делото.

 

 

 

Коцев е разпитван повече от веднъж в присъствието на адвоката си, което изключва тезата, че е бил подложен на натиск да подаде оставка. Като опитен служител на МВР, Живко Коцев е бил напълно наясно, че за да се стигне до арест на Банкова и на баща и син Димитрова, агентите на контраразузнаването и антимафиотите дълго време преди това са ги поставили „на контрол“, което неминуемо означава, че и самия той е бил следен и подслушван.

 

 

 

Доказателствата срещу Коцев са много повече от снимката, на която получава скъп часовник Hublot на стойност 50 000 лв. от Стефан Димитров. Има засечена активна кореспонденция между Живко Коцев и шефката на митниците Петя Банкова, която изобщо не е била свързана с професионалните им задължения, а се е отнасяла до обезпечаването на каналите за трафик на цигари без бандерол през българските гранични пунктове, разказаха пред Епицентър. бг разследващи.

 

 

 

Точно тези данни дадоха основание на съдия Тони Гетов от Софийски градски съд да заключи в събота, че прокуратурата трябва да прецизира процесуалното качество на Живко Коцев и от свидетел, той да стане обвиняем.

 

 

 

Адвокатът на едно от задържаните лица потвърди, че в показанията си Живко Коцев разкрива цялата престъпна дейност  на групата и признава, че е бил близък с контрабандистите. 

 

 

 

Причината – правил го е от лоялност към бившия вътрешен министър и настоящ депутат от „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“.

 

 

 

Коцев признал за многобройни срещи с баща и син Марин и Стефан Димитрови, още повече, че същите са документирани с обилен снимков материал. В делото има селфи на Стефан Димитров – задържан под стража за участие в организирана престъпна група за контрабанда с директора на агенция “Митници” Петя Банкова, с Живко Коцев, главен секретар на МВР. Според прокуратурата – Стефан Димитров и баща му Марин, са отговаряли за каналите за контрабанда на цигари на обявения за издирване контрабандист Николай Николов – “Паскала”.

 

 

 

Преди заседанието на съда в събота адвокатите са видели снимките, като най-голямо впечатление им е направили, освен тези, на които Коцев позира с подарения му скъп марков часовник, но и тези с множество пари. При акцията в сряда агентите на ДАНС са открили в дома на Стефан Димитров голямо количество пари, които са били прибрани в кутия от обувки. 

 

 

 

Стефан Димитров, който заедно с Петя Банкова, бяха оставени за постоянно в ареста, имал навика да демонстрира финансовото си положение, като за целта често правил снимки на парите, с които разполага в брой.

 

 

 

 

Близостта на Коцев до баща и син Димитрови, се потвърждава и от множество техни общи снимки, както на морето, но така също и в луксозни спа-комплекси.

 

 

 

Това означава, че Коцев е поддържал много тясна връзка с контрабандистите Марин и Стефан Димитрови, още преди да бъде назначен за главен секретар на МВР на 8 септември 2023 г.

 

 

 

Важна подробност е, че преди това Коцев бе заместник на главния секретар, което става по настояване на депутатите от ПП-ДБ – Бойко Рашков и Атанас Атанасов. 

 

 

 

Именно тяхна е ключовата роля в опита на Живко Коцев да се представи за жертва на заговор срещу неговото отстраняване, изтъкнаха от разследването.

 

 

 

В петък (5 април) Коцев обяви, че оттегля оставката си като главен секретар на МВР, призна, че е давал показания пред разследващите, но избегна въпросите за своята съпричастност към престъпната група на „Паскала“.

 

 

 

Според бившия вътрешен министър и адвокат Богомил Бонев, прокуратурата трябва да разследва дали върху Живко Коцев не е упражнен натиск от страна на политици, да оттегли показанията си, дадени в присъствието на негов защитник. Ако това се потвърди, то значи е извършено престъпление срещу правосъдието, смята Бонев.

 

 

В дома на Бойко Рашков с Живко Коцев и партньор на Паскал Стефан Димитров

 

 

Живко Коцев с Марин Димитров – друг заподозрян за участие в контрабандата дейност на Никола Николов – Паскал

Епицентър

 epicenter.bg

 

Главният секретар на МВР семейно на гости при Марин Димитров

 

Главният секретар на МВР Живко Коцев по халати заедно с контрабандиста Марин Димитров от групата на контрабандиста Паскал

 

Баща и син контрабандисти Марин Стефан Димитрови заедно с главния секретар на МВР Живко Коцев

 

Живко Коцев с бившия министър на туризма Николина Ангелкова и Стефан Димитров

 

Главният секретар на МВР Живко Коцев с Николина Ангелкова – бивш министър на туризма. Показва часовника за 50 000лв., подарък от Стефан Димитров

Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024