СВЯТ

Зеленски: Губим войната без блокираната в Конгреса американска помощ

Зеленски: Губим войната без блокираната в Конгреса американска помощ

 

Image_17583285_40_0

 

 

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди днес, че страната му ще загуби войната с Русия, ако поисканата от президента на САЩ Джо Байдън американска помощ в размер на 60 милиарда долара остане блокирана в Конгреса заради съпротивата на републиканците на Доналд Тръмп, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

 

 

„Ако Конгресът не помогне на Украйна, тя ще загуби войната“, заяви Зеленски със сериозен тон по време на видеоконферентен разговор с посланици от правителствената платформа за набиране на средства „Юнайтед24“.

 

 

„Без подкрепата на Конгреса ще ни е трудно да не спечелим или дори да оцелеем“ като държава, допълни украинският президент.

 

 

„Ако Украйна загуби войната, и други страни ще бъдат нападнати“, предупреди Зеленски, като посочи, че Русия, която нахлу в съседката си през февруари 2022 г., тогава може използва активно ядрена заплаха, за да сплаши западните общества.

 

 

Пакетът от американска военна и икономическа помощ за Киев на стойност 60 млрд. долара е блокиран в Конгреса от миналата година заради разногласията между демократите и републиканците, а през ноември в САЩ предстоят президентски избори.

 

 

 

Приемането му зависи от добрата воля на поддръжниците на Доналд Тръмп в Камарата на представителите, които отказват да разгледат текста в този му вид поради различия относно регулирането на миграцията в САЩ, посочва АФП.

 

 

 

На фона на недостига на боеприпаси, който изпитват украинските въоръжени сили, руската армия постигна в последно време известни успехи. Тя вече е в покрайнините на важния град Часов Яр, в източната Донецка област, призна днес близкият до украинските въоръжени сили Телеграм канал „DeepState“.

 

 

 

Украинският военен говорител Олег Калашников каза, че всички руски атаки в посока Часов Яр днес са били отбити. „Ако превземе (този град), врагът може да заплаши нашите логистични пътища“, предупреди в същото време той.

 

24 часа

СВЯТ

More in СВЯТ

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
милиардер

По 1-2 банки ще фалират на седмица, предупреди американски милиардер

май 16, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024
progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

май 15, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024
фицо

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

май 15, 2024