Политика

Лена цепи мрака: На лицето на Живко Коцев е изписано, че не е престъпник…

Лена цепи мрака: На лицето на Живко Коцев е изписано, че не е престъпник…

lena-kotsev-655x490

 

 

 

„Г-н Главчев избра страната на ГЕРБ и ДПС и остави в този кабинет онези министри, които от наша гледна точка бяха силно критикувани заради съмнения, че ще организират честни избори, а именно министърът на МВР и на електронното управление“. Това заяви Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ (ПП).

 

 

Тя подчерта, че Георги Гвоздейков, който остава като министър на транспорта, вече не е представител на ПП.

 

 

 

Пред bTV тази сутрин Бориславова заяви, че ако досегашният председател на Сметната палата Димитър Главчев наистина е имал собствен избор при нареждането на този кабинет, то той целенасочено е избрал страна. Тя е категорична, че съставът на този служебен кабинет е политически неприемлив за „Продължаваме промяната“ (ПП). Бориславова коментира, че съставът е „силно провокативен“ и повдига изключително много озадачаващи въпроси по отношение на големите скандали в момента – изгубената и открита пътна карта за „Турски поток“ и цялостната ситуация в съдебната система.

 

 

 

„Кабинетът е силно провокативен. Съставът на този кабинет е не само политически неприемлив, той е силно провокативен и повдига много озадачаващи въпроси, когато погледнем трите големи скандала, които тресат българското общество“, изтъкна тя.

 

 

 

По думите ѝ, първият скандал е свързан с „Турски поток“. „Човекът, който последно редактира тази пътна карта, с която се дава всичко на Русия, изведнъж се оказва предложен за министър на енергетиката“, заяви Бориславова. Следващият скандал е ситуацията в съдебната система: „На фона на целия този скандал за министър на правосъдието се предлага не кой да е, а заместникът на Сарафов“. „Аз нямам никакво колебание за конституционните промени. Цялото Народно събрание (НС) с необходимото мнозинство прие тези конституционни промени“, категорична беше тя относно промените, касаещи служебния кабинет.

 

 

 

„В момента виждаме, че бившият премиер е началник на администрацията и секретариата на президента. И тогава, за разлика от сега, нямаше парламентарен контрол“, посочи тя относно това кое е различното след тези промени.

 

 

 

„Много малък е шансът да се озовем с едно изцяло различно Народно събрание и депутати, които никога не сме виждали. 240 депутати съвсем различни едва ли ще имаме. С един допълнителен закон, който ще регулира работата на служебното правителство и депутати, ще може да се регулира, стига да има достатъчно време“, обясни тя пред bTV.

 

 

 

„Няма конституционна криза“, подчерта Бориславова. Тя обясни, че кабинетът на Денков още през декември е снел доверието си от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Той не е бил сменен, защото е било необходимо гласуване от Народното събрание и да има заместник, който да е взаимно приемлив за двете страни.

 

 

 

 

„Неговата фигура е показателна за проблемите за състава на служебния кабинет. От една страна е избрана страната на ГЕРБ и ДПС от страна на г-н Главчев, ако въобще е имал този избор“, обясни тя. Бориславова припомни, че срещу Стоянов имаше протести и, че той отказа и да се появи на изслушване в комисията за Нотариуса в парламента.

 

 

 

„И след това г-н Главчев да каже – той ще е“, възмути се тя.

Бившият говорител на правителството коментира и информацията, че съпредседателят на ПП Кирил Петков се е срещал с Калин Стоянов: „Той е изразил силното си притеснение, че няма да има честни избори, ако се поверят изцяло на екипа на Калин Стоянов“.

 

 

 

Тя посочи, че след като Калин Стоянов е казал, че само Кирил Петков се е срещал с него, „лидерите на ГЕРБ и ДПС бяха тези, които късаха ризи в негова защита“. Това доказвало, че те го познават и той би защитавал техните интереси.

По отношение на Живко Коцев тя каза: „Информацията, която излиза за оказван натиск върху него от Калин Стоянов и прокурори, е абсолютно скандална“.

 

 

 

По думите ѝ, ако има информация за извършено от него престъпление, той би трябвало да бъде привлечен като обвиняем и разпитан, а не да му „подпъхват готов документ – подай оставка, че иначе лошо ти се пише“.

 

 

 

„Г-н Коцев е 33 години в системата на МВР. Той е много наясно какво може да му се случи. Цялото общество е наясно какво може да му се случи“, допълни Бориславова. „Много е удобно точно в този момент всички тези служби, чиято реформа се стремяхме да постигнем, биват активирани срещу лица, които са част от отбора, който се опитва да прокара тези реформи. На мен ми изглежда, че натискът е изключително силен, нежеланието за реформи е на живот или смърт“, заяви тя.

 

 

 

По думите ѝ, на лицето на Живко Коцев е изписано, че той не е престъпник. Попитана дали ПП са готови да продължат разговорите с ГЕРБ след изборите, Бориславова отговори: „Докато от името на ГЕРБ на тази маса сяда г-н Делян Пеевски, ние не можем да продължим разговори с тях“. Лена Бориславова окачестви промените в Конституцията като добри. Според нея те постигат целта на ПП президентът да не може едностранно и без никакъв контрол да избира кой да бъде служебен премиер.

 

 

Политика

More in Политика

big_payimage-6266907c4

Израел крои голям план за България през главата на Турция

май 16, 2024
welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024