Русия

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

Путин се срещна с Емир Кустурица в Кремъл и обяви: Фашизмът е жив, използват го срещу Русия!

 

 

ezgif-6-4cf25b0bf5

 

 

Руският президент Владимир Путин се срещна в Кремъл със сръбския режисьор Емир Кустурица, предаде ТАСС.

„Скъпи Емире, добър ден! Радвам се да те видя!“ – поздрави руският лидер своя приятел, като му стисна ръката и го покани на масата за разговор.

 

 

Путин отбеляза, че предишният път, когато са се срещнали, е бил на международния културен форум в Санкт Петербург през ноември 2023 г. Тогава те по-специално говориха за киното и руската култура.

 

 

Този път разговорът се насочи и към изкуството, и към международната обстановка, по предложение на самия режисьор. Кустурица благодари на Путин за подкрепата му за възстановяване на историческата справедливост. Той направи аналогия между събитията в Украйна и геноцида над сръбското население, организиран през 40-те години на миналия век на територията на Югославия от хърватските ултранационалисти – т.нар. усташи.

 

 

Президентът на Русия като цяло се съгласи с това сравнение, отбелязвайки, че явленията наистина са подобни. Той изрази съжаление, че идеологията на нацизма е изненадващо упорита и сега се използва от някои за геополитически цели. Путин също отбеляза, че Западът обвинява Русия за загубата на колониалната си мощ в света, но този процес вече е неизбежен.

 

 

Предложеното от Емир Кустурица сравнение между хърватските ултранационалисти усташи и украинските бандеровци е законно, отбеляза Путин.

 

„Вашите оценки за днешния ден, включително за трагичните събития в Украйна [и аналогията със събитията в Югославия по време на Втората световна война] напълно съвпадат с моите“, каза Путин. „Какво се случи в Сърбия и какво се случва сега между Русия и Украйна – възвисяването, издигането на пиедестал на фашистките елементи от миналото, даването им на нов живот в настоящето – това са все много сходни явления“.

 

 

Хърватските усташи, водени от техния лидер Анте Павелич, извършват геноцид над сръбското население на територията на Югославия през 40-те години на миналия век. Според различни оценки в концентрационния лагер Ясеновац са убити до 700 хиляди сърби.

 

 

Античовешката идеология на нацизма все още живее и се използва за геополитически цели, отбеляза още Владимир Путин.

„Удивително е колко упорита е тази античовешка идеология на крайния национализъм, използвана от толкова много сили в продължение на векове в техни, преди всичко не идеологически, а геополитически интереси“, отбеляза руският президент.

 

 

Сега в света се извършва преформатиране на силите, но не всички могат да се примирят с това и търсят виновни, каза още Путин.

„Извършва се промяна, преформатиране на света. Защото нови сили, нови центрове на света се развиват с темпове, които историята може би не е виждала досега. И тези процеси са неизбежни. Просто никой на власт, в широкия смисъл на думата, не иска да се примири с това Те търсят виновните – това е проблемът“, каза Путин.

 

 

Последните терористични атаки са идентични с проявите на нацизъм, подчерта руският президент.

Държавният глава отбеляза, че идеологията на нацизма е жилава и се използва за геополитически интереси. „В тази серия, между другото, са всички терористични атаки, които виждаме и преживяваме напоследък“, отбеляза руският президент.

 

 

Западът обвинява Русия за края на колониализма в света, но този процес е бил неизбежен, каза още Владимир Путин.

„Тези исторически фобии все още са налице, някои хора все още обвиняват Русия за факта, че някой някога е загубил колониалната си власт. Те не спират да ни обиждат, меко казано, че помагаме на народите на Африка, Латинска Америка и Азия да се изправят, да се борят за свобода, вярвайки, че Русия е виновна за гибелта на колониализма. Но това съвсем не е така“, подчерта Путин.

 

 

Според него „действията на Съветския съюз ускориха процеса, но това беше неизбежно“.

„Тъй като в Африка, Латинска Америка, Азия вече бяха надраснали принципите на колониалния режим. Хората вече не искаха да бъдат роби. Да, разбира се, Съветският съюз по някакъв начин стимулира това, тласна го, но тези исторически процеси бяха неизбежни, те бяха обективни“, обобщи руският лидер.

 

 

Путин смята за интересни новите творчески идеи на Емир Кустурица и заяви, че му е рано да прекратява кариерата си.

 

Двамата разговаряха на руски без помощта на преводач. Режисьорът разказа на президента за плановете си да направи няколко филма по произведения на руски писатели – Фьодор Достоевски, Николай Гогол, Лев Толстой и, вероятно, Евгений Водолазкин. Според него така може да приключи режисьорската си кариера.

 

 

„Що се отнася до края на вашата кариера, мисля, че е твърде рано да се говори за това“, възрази Путин. „Вие сте направили толкова много и струва ми се, че ще направите не по-малко. Не става въпрос дори за заслуги, а за талант и умение да прониквате в същината на това, което излагате“, обърна се президентът към Кустурица.

 

 

„Що се отнася до творчеството, разбира се, това са много интересни идеи, нека да ги обсъдим“, предложи държавният глава

 

Превод и редакция: Епицентър.БГ

Русия

More in Русия

Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024