Коментари

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

Свидетели сме на залеза на Запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е

 

залез

 

 

 

Ако някой преди 5-6 години ми беше разказал как ще ни връзват в болниците, за да ни лекуват, как ще ни отказват лечение, защото сме болни, как ще ни третират като опасно заразни зомбита само, защото сме здрави и ни няма нищо, как ще ни наричат „безсимптомно болни“, как ще ни убеждават, че да пращаме оръжия, стотици милиарди, наемници и забранени касетъчни муниции и боеприпаси в един конфликт е за мир, как събарянето на паметници е борба за демокрация, как разрушаването на търговските и енергийни връзки с Русия и заместването им с четири пъти по-скъпи от САЩ е диверсификация и демокрация, а на всичкото отгоре и последващото им едностранно замразяване от същите САЩ не е кур капан, а свобода, щях да му се изсмея в лицето.

 

 

 

Не, че сега е по-логично. Просто е по-трагично. И разбирам, че в тези действия не само няма никаква икономическа и каквато и да било разумна логика, не само си режем клона на който седим, но и че всичко, което се случва, е изцяло политически мотивирано в името на оцеляването на западния модел, който загива. Ако щете в преизбирането на един очевидно дементен дъртак, което е още по-трагично.

 
Това е отчаян ход, предизвестената смърт на един модел, който издигна финансовата спекула над реалното производство на стоки, блага и услуги и се самоопредели като глобален лидер и властелин на света.

 

 

 

Да, ама не. И не би могло да е друго. Просто, защото лихвите, дивидентите, спредовете, маржовете и другите финансови инструменти за правене на пари от въздуха не работят, най-малкото печалбите от тях не съответстват на реално произведените стоки и услуги, което ги направи изцяло спекулативни и изкривиха тотално икономиката и идеята, че парите са изражение на труда и стоките в икономиката и служат за разменна монета, гарантирана от държавата.

 

 

Това беше предопределено, тъй щото определени частни субекти по един или друг начин си присвоиха правото да печатат безконтролно пари, което съвпадна или беше предизвикано, корелацията е предмет на друга тема, с лихварството или правенето на пари от въздуха. Именно това, успоредно с откъсването на валутата от златото и реалните активи, (който прецедент създаде САЩ), позволи на САЩ или по-скоро частната корпорация ФЕД да стане световен хегемон и да претендира за глобална империя.

 

 

 

Но, както историята учи, всяка империя има своите възходи и падения, своите изгреви и залези. Персия, Египет, Вавилон, Акад, Рим, неговата версия 2.0 германския райх, т.д и т.п..

 

 

Сега сме свидетели на залеза на запада. Е, няма да е безболезнено, но и никой не е обещавал да е. Но поне е интересно.

 

Армен Попов

Коментари

More in Коментари

1134646

Какво значение има, че 147 страни, членки на ООН, вкл. България, са признали Палестина?! Цецка не го знае и не се интересува

май 29, 2024
large_ce8c1e7c542819639b31c5c9ee261eb8

Опасно близо: На 23 май Европа е била на ръба за задействане на ядрената защита на Русия

май 29, 2024
chukov

Боян Чуков: НАТО обсъжда да закрие небето над Западна Украйна. Следват ядрени удари…

май 28, 2024
treta-kolaj

СОФИЯ ПРИВЕТСТВА ТРЕТАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

май 27, 2024
марко

Столтенберг бълнува за войски в Русия. Този побъркан човек е подкрепян от най-глупавия лидер в Европа Макрон. Да гласуваме срещу тях!

май 27, 2024
1249613

Колтуклиева: Личният му „Лексус“ стои в двора на кооперацията, а борецът за евроценности използва държавата за лична употреба

май 17, 2024