Политика

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

Съдът: Има данни за съпричастност към престъпната дейност на Живко Коцев, да стане обвиняем

 

1010x570

 

 

 

Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение на шефката на митниците  Петя Банкова е критикувал прокуратурата, като е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност и на свидетел Номер 3, като следва да се обсъди привличането му като обвиняем. Според информация на Епицентър.бг  въпросният свидетел е именно главният секретар на МВР Живко Коцев.

 

Директорът на агенция „Митници“ Петя Банкова и Стефан Димитров остават в ареста, реши съдът днес.

 

По време на заседанието стана ясно, че Петя Банкова и Стефан Димитров са заснети заедно от охранителна камера на петзвезден хотел край Правец (на снимките долу), както и че са се срещали с главния секретар на МВР Живко Коцев, предаде БНТ.

 

Банкова и Стефан Димитров се явиха днес пред съда по обвинение за участие в организирана престъпна група. В съда трябваше да дойде и синът на Димитров – Марин, който също е обвиняем. Непосредствено преди заседанието обаче Марин Димитров е бил откаран в „Пирогов“, съобщи съдията.

 

 

Четвъртият обвиняем по делото е Никола Николов, по прякор Паскал, който е обявен за общодържавно издирване.

 

Софийски градски съд при определяне на мярката за неотклонение е критикувал прокуратурата, като е посочил, че има данни за съпричастност към престъпната дейност и на свидетел Номер 3, като следва да се обсъди привличането му като обвиняем. Според информация на Епицентър.бг  въпросният свидетел е именно главният секретар на МВР Живко Коцев.

 

На Петя Банкова е повдигнато обвинение, че е превишила служебните си правомощия, като под влиянието на Стефан Димитров е отстранила Ангел Пейков от длъжността началник на митнически пункт „Лесово“ и го е понижила и е назначила за шеф на митница „Лесово“ Мирослав Сарандев. Това се е случило в края на март т.г.

 

Съдът отбелязва, че в разпита си като обвиняема Банкова е отрекла да познава баща и син Димитрови, но както доказателства от СРС-та, така и от свидетелски показания се установява, че ги познава.

 

По тази причина съдът не се доверява на показанията на Банкова. Освен това има снимки от срещи на Банкова със Стефан Димитров и главния секретар на МВР Живко Коцев.

 

Според съдия Тони Гетов не е проблем срещата на Банкова с Коцев, но е притеснително присъствието на Стефан Димитров. Още повече, че има и снимки, от които се вижда, че в края на март в автомобил до летище София Стефан Димитров подарява скъп часовник на Живко Коцев и той поставя часовника на ръката си.

 

Поради тези причини приема, че може да се направи обосновано предположение, че Петя Банкова, Стефан Димитров, Марин Димитров и Никола Николов – Паскал са били част от организирана престъпна група за контрабанда, пране на пари и подкупи.

 

В съдебната залата прокуратурата каза, че разполага както със свидетели, така и със записи от СРС-та за контрабандни канали, както и за кадруване в митниците, съобщи NOVA. Според обвинението каналите са минавали през „Капитан Андреев”, „Кулата” и „Калотина”. Свидетелят Георги Господинов разказал, че е бил принуждава да работи със Стефан Димитров, а когато отказал, бил отстранен като шеф на митницата на „Капитан Андреево”.

 

От специалните разузнавателни средства прокуратурата прави извод, че в един от записаните разговори Банкова се карала на Стефан Димитров да не се хвали с техните връзки. Той отговарял, че се е налагало. Двамата коментирали висши държавни лица и отношенията между тях, твърди още обвинението. Според адвокатите на задържаните обаче цялото обвинение е базирано на слухове на отделни хора и няма нито едно конкретно доказателство, че те са участвали в контрабандни канали.

 

Анонимни свидетели твърдят, че обвинените са в близки отношения с бившия вътрешен министър Бойко Рашков и с главния секретар на МВР Живко Коцев. Бяха намесени и имената на министъра в оставка Калин Стоянов и финансовия – Асен Василев. Никъде обаче не става ясно, казват адвокатите, дали тези познанства са свързани по някакъв начин с обвинението и дали са реален факт, или са слухове.

 

Адвокатите разказаха още, че бивш колега на Банкова от ДАНС я е запознал с един от двамата Димитров. Докато била в Агенцията, тя имала няколко срещи със Стефан Димитров. Според защитата основната част от анонимните свидетели базирали показанията си на основата на твърдения като „чувал съм“ и „до мен стигна информацията“, което не давало реални доказателства, казват още адвокатите.

 

Следващото заседание на съда е насрочено за 11 април.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

welt-deset-darzhavi-es-otkazaha-da-928

България сред тях ли е? Welt: Десет държави от ЕС отказаха да дадат на Украйна „гаранции за сигурност“

май 15, 2024
бнб

Управителят на БНБ: България няма да изпълни критериите за еврото до доклада през юни

май 14, 2024
shalamanov_bgnes

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

май 13, 2024
радев,радев

Радев остро срещу Силяновска: РСМ да спазва договорите, вкл. този за Приятелство и добросъседство

май 13, 2024
1010x570

Американците ни натискат да дадем на Украйна безплатно двата реактора от АЕЦ „Белене“?

май 11, 2024
geshev-draganova

Беновска поиска пари от Гешев. Той й отказа и изрева: НЯМАМ КИНТИ!

май 10, 2024