Политика

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

Военният Запрянов: Oт стратегически интерес за България e Украйна да победи, Русия е заплаха за нашата сигурност

 

запрянов

 

 

Подкрепата за Украйна ще остане във фокуса на отбранителната политика на служебното правителство, заяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на втората конференция за сигурността в Черно море в София.

 

 

 

Русия използва дестабилизацията като инструмент да постигне дългосрочните си стратегически цели, посочи министърът. По думите му Москва използва и хибридни методи за влияние като ядрени заплахи, кибератаки и икономически натиск. Русия представлява заплаха за нашата индивидуална и обща сигурност, каза още той.

 

 

 

Служебният министър на отбраната посочи, че ситуацията в Черно море не е спокойна. Запрянов обясни, че в Северното Черноморие се водят военни действия, като използването на дронове е принудило Руския флот да се изтегли максимално далеч, което, по думите му, потвърждава, че това е „театърна война“.

 

 

„Не може да говорим за Черноморска сигурност, докато руската агресия в Украйна продължава“, добави още той. „България е засегната от тази ситуация, защото се използват морски мини и от двете страни в тази война, които понякога се освобождават от закрепванията и започват да плават свободно, като представляват заплаха за корабоплаването и за българските пристанища“, обясни служебният министър.

 

 

 

По думите Запрянов всичко, което се случва в Черно море, се дължи на факта, че Русия е променила отношението си към сигурността: „Най-напред анексира Абхазия и брега на Абхазия, след това Крим, което доведе до преразглеждане на отношението към сигурността в Черно море“.

 

 

 

България подкрепя Украйна в правото ѝ да възстанови териториалната си цялост, посочи Запрянов и добави, че е от стратегически интерес за България Украйна да победи. Подкрепяме евроатлантическата интеграция на Украйна и вярваме, че вратите на НАТО трябва да останат отворени за страната, каза служебният министър.

 

 

 

Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаване на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea), съощи пред медиите Запрянов.

 

 

 

По думите на Запрянов ратифицирането означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение. Служебният министър каза още, че Турция се е нуждаела от ратификация, като досега България е извършвала само предварителна координация, но вече може да започне военно планиране.

 

 

 

„Както знаете в споразумението са предвидени по две активации“, каза още Запрянов. Целта е със съвместните усилия на трите страни да не се допуска да се получат трагични ситуации или появата на мини, посочи министърът и добави, че това споразумение ще има благоприятно въздействие, както върху корабоплаването, така и върху туризма.

 

Гласове

 

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024