ОБЩЕСТВО

Инфлация: Двоен скок на цената за годишните технически прегледи при автомобилите

Инфлация: Двоен скок на цената за годишните технически прегледи при автомобилите

 

прегледи

 

 

Годишният технически преглед за лек автомобил удари 90 лева, пише „Телеграф“. За сравнение миналата година цената на услугата е била между 45 и 60 лв.

 

 

Новата цена от началото на април за таксита е 90 лв., а за бусове и камиони цените са от 100 до 120 лв. По-скъп е прегледът и на джип.

 

 

Само в София регистрираните коли са 1 млн., като тези, които са в движение, трябва да преминават всяка година технически преглед. Изключение правят новите, на които се прави проверка на третата година, след това на петата, оттам насетне прегледът става ежегодно задължение.

 

 

 

Причината за скока е увеличение на възнагражденията на техниците, които извършват тези прегледи, посочи главният секретар на Съюза на българските автомобилисти (СБА) Емил Панчев пред „Телеграф“. Конкретно с колко са нараснали заплатите няма точна статистика, тъй като при някои има увеличение на възнагражденията, а при други на бонусите за брой извършени прегледи, както и други услуги, които предоставят от СБА.

 

 

 

 

Също така има много сервизи, които до миналата година все още не бяха свързали системите си с Агенция „Пътна инфраструктура“ с цел данните директно да се подават към институцията. Таксата за свързването е еднократна и е в рамките на 1300 лв., посочи Панчев. Той допълни, че увеличение има в цялата страна, като в някои градове таксата е скочила още миналата година.

 

 

 

Проверката на изправността на моторните превозни средства е задължителна за всички автомобили, за да могат да се движат. Водач, управляващ автомобил, чийто срок за преминаване на годишен технически преглед (ГТП) е преминал, рискува да бъде глобен с фиш за 50 лева и спиране от движение. Ако е установена неизправност и тя не е отстранена в съответния период, санкцията варира между 50 и 500 лева. А при евентуално участие в пътнотранспортно произшествие застрахователят отказва да изплати щетите на участник в инцидента, който няма валиден технически преглед.

 

 

В сервизите на Съюза на българските автомобилисти цената за прегледа в София е 70 лв., като е увеличена от януари, коментира Панчев. За някои от шофьорите, които разполагат с членски карти, тази услуга се предоставя безплатно, както и много други, като шофьорите плащат само годишна вноска за картата. В обектите, които не са към съюза в София, обаче техническият преглед е между 85 и 97 лв.

 

Телеграф, Факти бг

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

Доц._Андрей_Чорбанов_6274957821127726242_2408442630338807554_original

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

април 23, 2024
плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
php1gkx09_559x345

България пред епидемия от коклюш: До месец болните ще бъдат най-малко хиляда

април 22, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
big_2333

Само на 14 години си отиде слънцето ни Мария, съобщиха от английската гимназия в Бургас

април 21, 2024