Политика

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

Нейнски: Иран постъпва с Израел така, както Русия с Украйна

big_4cea

 

 

Все още има надежда конфликтът в Близкия Изток да не се разрастне.Всички зависи от това как Израел ще реагира. Ако имаше много убити и ранени, отговорът щеше да е неизбежен. Но сега, благодарение на противовъздушната отбрана, на САЩ, на на Великобритания, на Йордания и на самите израелски сили не се стигна до сериозни разрушения и човешки жертви.

 

 

Това коментира пред БНТ Надежда Нейнски.

 

 

Казвам всичко това, защото в момента пред Израел има две възможности. Едната е да реагира много драматично и много остро, т.е. да влезе в открита война с Иран. В момента наблюдаваме огромна промяна в поведението на Иран, което е дълбоко обмислено. Тя сега се държи с Израел така, както Русия с Украйна и с всички останали бивши социалистически страни. В началото използваше своите проксита, докато в един момент атакува Украйна директно. Същото нещо се случва с Иран. Според мен Русия се възползва от този конфликт като отклонява вниманието на света от войната в Украйна, коментира тя.

 

 

Иран е заинтересован САЩ да не е играч в Близкия Изток. Едно от посланиета, които Иран отправя е към арабския свят. Такава директна атака показва, че никой не е защитен. Т.е. Иран казва на останалите страни, че Америка няма как да ги защити, така че да се замислят кой може да ги защити. Иран се опитва да заеме ключови позиции в Блазкия Изток. Това, което стана обаче, бе неочаквано за Иран. Подкрепата на САЩ и отбраната на Израел бе ключово в това да бъде опазен Израел, коментира тя.

 

 

 

Това, което се случи, показа, че Израел съвсем не е сам, подчерта тя.

 

 

Убедена съм, че Нетаняху си дава сметка, че при една открита война срещу Иран, няма да получи подкрепата, която му е нужна. Той без САЩ не  може да проведе успешна война срещу Иран, а Щатите не са склонни да подкрепят Израел в пълномащабна война срещу Иран. Оттук-нататък има няколко неща, които тряба да се свършат. Трябва да се спечели битката срещу Хамас и да се осигури помощ на палестинците. Другото е дебата за палестинската държава, трябва да се реши този конфликт, посочи Нейнска.

 

 

 

Според мен ще видим деескалация. Да, отговор от Израел ще има, няма как. Но има шанс за деескалация, тъй като никой няма интерес от пълномащабна война и дори страни, които са врагове, предпочитат дипломатическо решение на проблема, допълни тя.

Политика

More in Политика

плугчиева

Плугчиева подаде оставка като съветник на Главчев: Не е възможно днес да се съвместяват два поста!

април 23, 2024
ангелкова

Познахте ли коя е жената до Живко Коцев? Тя самата не можа да се разпознае

април 23, 2024
радев,радев

Радев подписа на Главчев да стане и външен министър

април 22, 2024
hristo-ivanov-02-1024x701-1

Христо Иванов с нов апел „Нито глас за Пеевски“

април 21, 2024
venko-sabrutev

Венко Сабрутев от „Промяната“ умен като Златка, изключи Ирландия от Европейския съюз

април 20, 2024
171361364370379

Радев: Главчев явно още не е разбрал с какво се е заел като премиер, щом предлага да оглави и МВнР

април 20, 2024