Европа

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

военни

 

 

Докато няколко държави въвеждат отново задължителната военна служба, редица политици от ЕС биха приветствали повторното въвеждане на единна военна служба в целия ЕС. Това пише RMXnews, позовавайки се на унгарския новинарски портал Divány.

 

 

 

Професионалните армии не разполагат с достатъчно персонал на целия континент, както признават все повече европейски държави. През последните седмици не само лидерите на ЕС, но и ръководството на Германската християндемократическа партия повдигнаха идеята за повторно въвеждане на задължителната военна служба.

 

 

 

 

На партийния си конгрес в началото на май ХДС прие предложение младите хора да бъдат задължени да служат за определен период или в армията, или в социалната сфера. Манфред Вебер, лидер на Европейската народна партия, направи подобно изявление наскоро, като каза, че ще разшири наборната повинност на целия континент.

 

 

 

Германия премахна наборната повинност през 2011 г. и това ще бъде постепенно възстановено. Предишната задължителна военна служба ще бъде въведена отново като една година наборна служба в Бундесвера или в социална институция. Инициативата също така ще отвори възможност за жени да постъпят в армията.

 

 

 

Германското правителство ще въведе отново военната повинност въз основа на няколко сценария, което ще я направи задължителна за всички (основно мъже) след 18-години.

 

 

 

Шведският модел се разглежда от мнозина като пример, като всички граждани на скандинавската страна, както мъже, така и жени, трябва да се регистрират и в същото време да покажат желанието си да служат в армията. 

 

 

 

Германия не е единствената страна, която преразглежда идеята за задължителна военна служба. Дания планира да въведе набирането и на жени през 2026 г.

 

 

 

Военната служба е задължителна в следните европейски държави: Кипър, Гърция, Австрия, Литва, Латвия, Естония, Финландия, Швеция, Кипър, Дания и Швеция.

 

 

Латвия беше последната държава, която въведе отново казармата, като всички мъже на възраст между 18 и 27 години трябваше да се запишат отново през 2023 г. за 11 месеца задължителна служба, само 16 години след нейното премахване. Там военната служба е доброволна за жените. Решението на балтийската държава беше повлияно от руско-украинската война. Литва реши през 2015 г. да въведе задължителна военна служба, също в отговор на геополитическата ситуация.

 

 

 

Финландия също така току-що взе решение за задължителна военна служба с различно време на казарма от 165, 255 или 347 дни. От 18-годишна възраст всички мъже могат да бъдат призовани, а военната служба е задължителна до 30-годишна възраст, след което финландците се смятат за резервисти. Шведският пример, за който вече стана дума, е любопитен в Европа, където жените, освен мъжете, също могат да се записват въз основа на декларация.

 

 

 

В Гърция военната служба е задължителна на възраст между 19 и 45 години, обикновено 9 или 12 месеца, продължителността, а в Кипър е задължителна за тези над 18. В Дания военната служба е подобна към премахнатата унгарска система, като 18-годишните трябва да служат за 4-12 месеца, които могат да бъдат заменени с общественополезен труд.

 

 

Тези, които желаят да продължат образованието си след средното училище, могат да отложат задължителната си военна служба до 25-годишна възраст. В Австрия на референдум през 2013 г. над 59 процента от населението гласува в подкрепа на наборната повинност, като всички мъже трябва да служат за осем месеца, които могат да бъдат заменени и с общественополезен труд.

 

kritichno.bg

Европа

More in Европа

торове

Санкции ли?! Русофобска Полша е вносител №1 на този продукт от лошата Русия, в челната тройка са още Франция и Германия

юли 25, 2024
1010x570

ЕС реши да бойкотира Орбан. Унгария отвърна: Държите се като в детската градина

юли 23, 2024
фицо-словак

Фицо заплаши да остави Украйна без дизелово гориво заради блокираните доставки на руски петрол

юли 22, 2024
урсула

Въпреки призивите да бъде вкарана в затвора, Урсула фон дер Лайен беше преизбрана за председател на ЕК

юли 18, 2024
1010x570

Публикуваха военния план на Германия за транзит на 800 000 войници на НАТО на изток

юли 13, 2024
FmIMLITXkA0-icZ_2964377575349789756_big

Унгария обвини НАТО в двоен стандарт: Насърчават дипломация за Израел, но не и за Украйна

юли 12, 2024