Политика

Израел крои голям план за България през главата на Турция

Израел крои голям план за България през главата на Турция

 

big_payimage-6266907c4

 

 

Израел има план как да продължи да получава турски стоки и след забраната на Анкара за търговия с еврейската страна, съобщава турският информационен сайт Хаберлер, позовавайки се на публикация на израелския в. „Йедиот ахронот“.

 

 

Планът предвижда износът да бъде осъществяван през трети страни, вероятно България и Румъния, без турските производители да знаят къде отива стоката им, посочва израелският вестник.

 

 

Както се твърди, този план бил подготвян от правителството на Бенямин Нетаняху, така че да се осигури продължаване на доставките на стоки от Турция. „Йедиот ахронот“ цитира израелски представители, според които турските продукти могат да бъдат транспортирани до Израел и след забраната за търговия, наложена от Турция, през европейски страни, допълва БТА.

 

 

Израелската корабна компания „iShip Forwarding“ обяви, че се обмисля временно решение, чрез което да бъде заобиколена забраната чрез създаване на нов логистичен маршрут, по който турските продукти да се транспортират първо до трети страни и след това до Израел. Това решение ще позволи на турските производители да продължат да доставят стоки за Израел, без да нарушават забраната и без да бъдат информирани, че именно Израел е крайният получател на продуктите.

 

 

 

Превозваческата компания не назова третата страна, през която ще преминават доставките, но израелският вестник предполага, че това може да са България и Румъния. Този транзит ще доведе до допълнителни разходи, но ще позволи продължаване на потока от стоки, отбелязва Хаберлер.

 

 

Анкара въведе забраната за търговия с Израел по-рано този месец. Турското Министерство на търговията обяви, че страната прекратява целия внос и износ с Израел заради „агресията му срещу Палестина в нарушение на международното право и правата на човека“.

 

 

 

Търговията на Турция с Израел възлиза на 9,58 милиарда долара, предаде Анадолската агенция.

 

БТА

Политика

More in Политика

клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024