ОБЩЕСТВО

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

КНСБ: Заплатата на 65% от работещите не стига за издръжка, 30% от тях получават дори под 1000 лв.

9cd8d4d4bc8fb70ffc27d33881a25d8f

 

 

 

„Заплатата на 65% от работещите в страната сега не достига дори нивото за издръжка – 1454 лева, за едночленно домакинство. Около 30% от тези работещи получават под 1000 лева месечно. С компенсиране на инфлационните равнища към 2027 г. ще стигнем 80% от нужните пари за издръжка на работещите. Българинът прави потребление на отложено плащане“. Това заяви Любослав Костов, главен икономист в КНСБ по NOVA.

 

 

„В частния сектор средната заплата расте с 12-13%, в държавния расте с по-малко. Новите технологии дават предимство на пазара на труда“, обясни той.

 

 

В същото време синдикалистът каза, че „всеки човек, който полага труд, не би трябвало да се чувства беден. Всеки, полагащ труд, би трябвало да се чувства като на празник. В над 80 държави 1 май е официален празник“.

 

 

Икономистът изтъкна, че разпределението и преразпределението на 50% процента от добавената стойност трябва да отива приоритетно за най-бедните. „Това е искане на ООН, това е една от целите за устойчиво развитие. У нас не е така“, допълни Костов.

 

 

Относно вноса на работници от трети страни той обясни, че не бива да има социален дъмпинг. „Настояваме първо да са хора от българските диаспори – Украйна, Молдова“

 

 

 

Костов прогнозира увеличаване на неравенствата между отделните интеграционни съюзи в близко бъдеще. „ЕС изостава от Китай и САЩ. Ще се увеличат неравенствата и между отделните страни-членки в ЕС – едни имат достъп до нови технологии, други нямат, трети не е ясно дали някога ще имат“, каза Костов.

 

 

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024