ОБЩЕСТВО

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

Край на авантата: Даваш стая или апартамент под наем на туристи – НАП разбира веднага

Image_17939093_40_0

 

 

 

Собствениците на всяко жилище или стая, отдавани под наем краткосрочно на туристи, ще излязат от пълната анонимност, в която са сега.

 

 

Европейски регламент, публикуван преди дни в Официален вестник на ЕС, изисква всяка страна членка да въведе регистрация на тези жилища. Съответно платформите, които публикуват обяви – Airbnb, booking и други подобни, ще бъдат задължени да предоставят на държавните органи данни за всяка платена нощувка. А това означава, че няма как да се крият данъци.

 

 

Регламентът се обсъжда от миналата година, когато туристическият бранш в няколко държави поиска

регулация на тези места за настаняване,

защото подбиват хотелските цени. Тъй като регламентите имат директно действие, правилата влизат в сила, но не веднага, а от 20 май 2026 година.

 

 

 

Регистрационният номер ще се издава от туристическото министерство у нас, като това ще трябва да става само по електронен път, пише в регламента. Няма да е безплатно, но документът препоръчва издаването да е на “разумна цена”.

 

 

 

Самият регистрационен номер се придружава от самоличността на собственика, данни за контакт и адрес на обекта. Те обаче

няма да са публични,

а ще служат само за идентификация на собствениците пред държавните органи.

 

 

 

Въвеждат се и много изисквания за платформите, които служат за посредник между гостите и домакините. На първо място във всяка обява трябва да присъства съответният регистрационен номер на обекта.

 

 

Самите платформи са длъжни да дават на контролните органи данни за всяка трансакция – брой на платените нощувки, колко гости са отседнали и колко са платили. По принцип

това са доходи от наем,

които се облагат във всяка страна членка, включително и у нас, но досега нямаше механизъм за контрол. Данъкът върху доходите от наем в България е 10% от дохода, след като данъчната основа се намали с 40% за присъщите разходи.

 

 

 

Изключение да дават данни на държавата се прави само за платформи, които са с капацитет на малко предприятие или имат по-малко от 4250 публикувани обяви месечно. Това обаче е неприложимо за най-известните платформи, които

публикуват стотици хиляди обяви всеки месец

Голяма част от текста на регламента се занимава с техническите изисквания за предаването на тази информация, което също трябва да става по електронен път. Изискванията са като за фискалните касови апарати, които НАП следи в реално време.

 

 

Регламентът предвижда на всеки 2 години страните членки да докладват на Еврокомисията изпълнението на изискванията. Първият цялостен преглед на действието му ще се направи до 20 май 2031 г.

 

 

В много развити туристически градове в Западна Европа и сега има редица ограничения за краткосрочното отдаване под наем на жилища на туристи. Има и градове като Ню Йорк, които на практика забраниха тази дейност, като наложиха изискването домакините да присъстват в самото жилище, докато в него има гости, което е практически много трудно.

 

 

Във Виена пък ограничиха отдаването под наем на жилища за максимум 90 дни за цялата година, а в Париж – до 120 дни годишно.

 

24chasa.bg

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

шахта

Пак абсурд на пътя: Тролей пропадна в шахта в София / СНИМКИ

юли 25, 2024
румен р

Радев отива с жена си на откриването на олимпиадата в Париж, мандатът остава за след това

юли 25, 2024
гарелов

Лоши новини от „Пирогов“ за състоянието на журналиста Иван Гарелов

юли 25, 2024
Image_18494402_40_0

Пожарът в Гърция премина на наша територия

юли 24, 2024
валери н

Харис бие Тръмп? Класически фейк на БГ медии – съобщава се само 1 проучване, други 10 се премълчават

юли 24, 2024
президентство1

Радев е одобрил друг кандидат за посланик в Украйна, предложен от външния министър през октомври

юли 24, 2024