СВЯТ

Посолството на Иран в София: Президентът и делеграцията бяха убити

Посолството на Иран в София: Президентът и делеграцията бяха убити

иран посолство
„Президентът Раиси, заедно с външния министър Хосеин Амир-Абдолахян, губернатора на Източен Азарбайджан Малек Рахмати, Имамът на петъчната молитва Мохамад Али Але-Хашем и няколко други пътници, бяха убити в катастрофа с хеликоптер в северозападен Иран.“

Това обявиха от посолството на Иран в София. Намек, че инцидентът не е случаен, отправиха редица политически анализатори и дипломати. Те настояват за бързо и безпристрастно разследване на причините за инцидента.

 

„Иран скърби за трагичната загуба на президента Раиси, министъра на външните работи Амир-Абдолахян и придружаващата ги делегация при катастрофа с хеликоптер в северозападен Иран.

 

 

 

Нашите най-дълбоки съболезнования към иранската нация. Да упокои в мир душите им Всемогъщият Аллах“, заявиха още от дипломатическото представителство на Техеран у нас.

 

 

 

 

„Много вяра (за да не кажа наивност) е нужна, за да ти хрумне, че точно хеликоптерът на иранския президент се е оказал най-скапаният от трите в кортежа, та да падне и убие президента Ибрахим Раиси и външния министър на Иран – и то на труден планински терен, където нямат никакъв шанс за оцеляване, както и за бързо откриване от спасителните екипи, и всичко това – само седмици след като Иран събра смелост да изстреля ракети срещу Израел в отговор на унищожаването с ракети на иранското посолство в Сирия и убийството на висши ирански генерали, намиращи се в момента там.

 

Не очаквам на иранците да им отнеме прекалено много време да установят реалната причината за катастрофата, а когато тя се окаже с произход Израел, подозирам че отношението към еврейската държава в целия регион от много лошо ще премине към открито враждебно. Но каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи“, отбеляза на свой ред активният политически наблюдател Стефан Янков.

 

Труд

СВЯТ

More in СВЯТ

italiia-reagira-ideiata-makron-da-700

Салвини към Макрон: Слагай шлема, отивай в Украйна да се биеш и не ядосвай италианците. Искаме мир за децата ни

юни 4, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
78_tn

Бивш енергиен министър на Украйна: Отивайте на село, където има дърва за огрев! ВИДЕО

юни 2, 2024