СВЯТ

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

Проговори мъжът, прострелял Фицо: Не съм съгласен с политиката на правителството / ВИДЕО

progovori-mazhat-prostrelial-fitso-666

 

 

Не съм съгласен с политиката на правителството. Медиите бяха ликвидирани, радиото и телевизията на Словакия бяха нападнати, функциите на медиите бяха премахнати. Това каза мъжът, прострелял премиера на Словакия Роберт Фицо, който още се бори за живота си.

 

Преди да открие огън срещу премиера, стрелецът извикал „Робо, ела тук“. Словашката телевизия RTV показа моментът, в който Фицо се приближава към гражданите, които са се събрали пред сградата, където току що е приключило изнесено правителствено заседание. Премиерът отива да ги поздрави. Секунди след това се чуват четири изстрела. Фицо получава рани в корема и рамото. Състоянието му е критично, съобщи говорител на правителството.

 

 

 

Стрелецът е използвал законно притежавано оръжие. В социалната мрежа X/Twittеr беше публикувано видео с Чинтула в ареста. Арестуваният обяснява, че не е съгласен с политиката на правителството. На записа се чува мъжки глас, който пита: „И затова решихте какво преди месец?“ Чинтула отговаря: „Средствата за масова информация се ликвидират. Защо се атакува RTVS? Съдия Мазак (бивш председател на Съдебния съвет – б.р.) защо е уволнен?“, попита Чинтула. Това е краят на видеото. Въпросът на разпитващия предполага, че извършителят е взел решение за стрелбата преди месец.

 

 

 

 

 

Любош Блаха, заместник-председател на парламента, обвини медиите и опозиционната партия „Прогресивна Словакия“, чийто симпатизант е бил стрелецът, че са отговорни за това да се стигне до днешния инцидент, съобщава Aktuality.

 

 

Изпълняващият длъжността председател на словашкия парламент Петер Жига коментира, че това е „резултатът от разделянето на словашкото общество на два непримирими лагера“.

 

 

Опозиционната „Прогресивна Словакия“ заяви, че стрелецът не е член на тяхното движение и че те осъждат „този отвратителен акт и са загрижени за по-нататъшната ескалация на напрежението“ в обществото.

 

 

 

Стрелецът е 71-годишен поет от южния град Левице, който преди години събирал подписи, за да основе своя политическа партия „Движение срещу насилието“.
Премиерът на Словакия бе прострелян животозастрашаващо в областта на стомаха и ръката секунди преди да се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова в сряда, пише 24 часа.

 

Роберт Фицо беше прострелян днес в град Ханлова, пред местния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела.

 

 

СВЯТ

More in СВЯТ

байдъъън

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

юни 4, 2024
italiia-reagira-ideiata-makron-da-700

Салвини към Макрон: Слагай шлема, отивай в Украйна да се биеш и не ядосвай италианците. Искаме мир за децата ни

юни 4, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024