СВЯТ

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

Путин за Олимпийското примирие: Потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват

 

GNxsrS1WAAAQwag_5143859488656504037_big

 

 

 

Руският президент Владимир Путин коментира предложението на Запада за олимпийско примирие. Той каза, че самите западни страни нарушават принципите на олимпизма, включително като не позволяват на руснаците да участват в Игрите със знамето и химна си. „Те потъпкват нашето достойнство, но искат да спазваме правилата, които ни се диктуват…Скъпи приятели, няма да стигнем дотам“, завърши държавният глава.

 

 

По-рано френският президент Еманюел Макрон изрази надежда, че конфликтите в света ще спрат по време на Олимпиадата в Париж. Той отбеляза, че ще положи всички усилия за реализиране на тази идея, в което ще му помагат международни партньори, включително китайският лидер Си Дзинпин, припомнят руските медии.

 

 

Путин обаче говори и за сътрудничеството си с Китай в областта на спорта. „Нашето взаимодействие тук само увеличава възможностите ни, а това е важно във високопроизводителния спорт, важно е и на ниво физическа култура и масов спорт“, каза Путин. Държавният глава отбеляза още, че Русия и Китай са големи спортни сили.

 

 

 

Руският лидер бе на посещение в Китай по повод 75-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между държавите. След преговорите с китайския президент Си Цзинпин Путин каза, че една от основните теми на закритата им среща е била развитието на всестранното сътрудничество между страните.

 

 

 

В края на февруари 2022 г. много спортни организации забраниха на руснаците да участват в състезания по препоръка на Международния олимпийски комитет. По-късно някои от ограниченията бяха премахнати и редица спортисти получиха правото да участват в турнири в неутрален статут.

 

 

 

Дори на руските журналисти ще е забранено да използват символите на страната на Олимпийските игри в Париж. „Медийният персонал подлежи на същите изисквания като неутралните спортисти“, каза говорител на МОК.

 

 

 

Руснаците и беларусите ще могат да участват в игрите през 2024 г., които ще се проведат от 26 юли до 11 август, като индивидуални неутрални спортисти. Спортисти, които подкрепят войната в Украйна, няма да бъдат допуснати до участие в турнира. Освен това в Париж няма да има представители на колективните спортове на двете страни.

 

 

Руснаци и беларуси ще могат да присъстват на церемонията по откриването на Олимпиадата. На тях обаче им е забранено да участват в Парада на нациите.

 

Труд

СВЯТ

More in СВЯТ

байдъъън

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

юни 4, 2024
italiia-reagira-ideiata-makron-da-700

Салвини към Макрон: Слагай шлема, отивай в Украйна да се биеш и не ядосвай италианците. Искаме мир за децата ни

юни 4, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024