Русия

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

 

1010x570

 

 

 

Русия предупреди днес Великобритания, че ако Украйна използва британски оръжия за нанасяне на удари по руска територия, Москва може да отвърне на удара по британски военни обекти и бойна техника както в Украйна, така и отвъд нейните предели, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

 

Британският посланик Найджъл Кейси беше извикан в Министерството на външните работи в Москва, за да му бъде връчена официална протестна нота, след като миналата седмица външният министър на Обединеното кралство Дейвид Камерън заяви, че Украйна има право да използва британски оръжия, за да нанесе удар по Русия.

 

 

 

 

Външното министерство на Русия заяви, че думите на Камерън са признание, че Великобритания вече де факто е част от конфликта и противоречат на по-ранните уверения, че оръжията с далечен обсег, предоставени на Украйна, няма да бъдат използвани срещу Русия.

 

 

 

„Кейси беше предупреден, че в отговор на украински атаки срещу руска територия с британски оръжия, всички британски военни обекти и оборудване на територията на Украйна и в чужбина“ могат да станат мишена, заяви министерството.

От ведомството обявиха, че смятат изказването на Камерън за сериозна ескалация.

 

 

 

„Посланикът беше призован да се замисли за неизбежните катастрофални последици от подобни враждебни стъпки на Лондон и незабавно да опровергае войнствените провокативни изявления на ръководителя на Министерството на външните работи по най-решителен и недвусмислен начин“, се казва в руската реакция.

 

 

 

 

По време на посещението си в Киев миналата седмица Камерън заяви пред Ройтерс, че Украйна има право да използва предоставените от Великобритания оръжия за нанасяне на удари по цели на територията на Русия и че от Киев зависи дали ще го направи.

Ройтерс посочва, че не е успял да се свърже засега с британски длъжностни лица за коментар.

 

 

 

Френският посланик в Москва също бе извикан днес в руското Министерство на външните работи. Ведомството не посочи причина за дипломатическия демарш.

 

 

 

Посланик Пиер Леви остана в сградата малко повече от половин час. На излизане той не отговори на зададените му от журналистите въпроси.

 

 

 

Гласове

Русия

More in Русия

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
Image_17909992_40_0

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

май 13, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024