Русия

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

Технократ без ден в армията поема руските войски от Шойгу

Image_17909992_40_0

 

 

 

Андрей Белоусов, за когото твърдят, че не е корумпиран, ще има рекорден бюджет за отбрана

 

 

Некорумпиран технократ, който не е служил и ден в армията, но е тренирал самбо и карате. Така накратко западни издания описват 65-годишния Андрей Белоусов, новия министър на отбраната на Русия. Изненадващото му назначение от Владимир Путин в неделя показва, че президентът иска сериозна промяна в управлението на войната в Украйна, коментират руски анализатори.

 

 

68-годишният Сергей Шойгу, който е министър на отбраната от 2012 г., оглави Съвета за сигурност. Той поема поста от Николай Патрушев, също доверено лице на стопанина на Кремъл, чиято нова позиция все още не е известна.

 

 

Според експерти с назначението на Белоусов руският президент иска по-строг контрол върху рекордните $ 117,2 млрд. разходи за отбрана.

 

 

Новият военен министър на Русия е завършил с отличие икономическия факултет на Московския държавен университет през 1981 г.

 

 

 

“Той абсолютно не е корумпиран. И управлението му ще бъде много различно от това, което имаме сега в министерството на отбраната. Белоусов…

няма да се преструва,

че води армията

като генерал с медали. Той е работохолик. Той е технократ и Путин го познава много добре”, разкрива пред “Файненшъл Таймс” човек, който познава новия министър и руския лидер от десетилетия.

 

 

 

Син на виден съветски икономист, Белоусов е работил в академичните среди, преди да се присъедини към правителството през 1999 г. Той продължи да служи в роли, включително министър на икономическото развитие, икономически съветник на Путин и наскоро първи вицепремиер. През цялото това време новият ръководител на руската армия последователно се застъпва за силна роля на държавата в икономиката и за стимулиране на нейния растеж чрез държавни инвестиции, ниски лихви и мека фискална и кредитна политика.

 

 

“Той не е тъп. Има математически ум, но манталитетът му е доста съветски. Той има тази глупава идея за справедливост. Ако някой прави много пари, тогава трябва да ги вземете. Това е

малко като Китай

за моя вкус”,

коментира бивш служител на Кремъл за Белоусов.

 

 

 

Руски медии пък напомнят, че номинирайки цивилен за военен министър, Владимир Путин продължава своя традиция. Първият назначен от руския президент на поста бе генерал Сергей Иванов, който дойде от разузнаването (от 2001 до 2007 г. ръководи армията). Той беше заменен (при бившия президент Дмитрий Медведев) от бившия главен данъчен служител Анатолий Сердюков, който се задържа на поста 5 години. Сергей Шойгу, строителен инженер по образование и създател на Министерството на извънредните ситуации, стана министър на отбраната през 2012 г., след като преди това бе губернатор на Московска област.

 

 

 

Въпреки че Шойгу запази поста си след унизителни провали на бойното поле в Украйна, той бе подложен на голям натиск напоследък след корупционни скандали в обществените поръчки за отбрана. Руските служби за сигурност арестуваха един от най-близките му помощници – заместник-министъра на отбраната Тимур Иванов, по обвинения в корупция миналия месец. Още тогава анализатори го приеха като знак, че дните на Шойгу в тази роля са преброени.

 

24 часа

Русия

More in Русия

1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
bloomberg-ruskite-miliarderi-zapochnaha-727

Bloomberg: Руските милиардери, обект на западни санкции, започнаха да връщат активи в Русия

май 9, 2024
путин-площад

Путин от Червения площад предупреди НАТО: Стратегическите сили на Русия са в готовност, няма да допуснем глобален сблъсък

май 9, 2024
путин-1

Путин встъпи в длъжност като президент на Русия за пети път

май 7, 2024
1010x570

Русия предупреди, че може да удари британски военни обекти и техника в Украйна и отвъд

май 6, 2024
Image_17583285_40_0

Русия обяви Зеленски и Петро Порошенко за международно издирване

май 4, 2024