Европа

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

 

фицо - 1 

 

Словашкият премиер Роберт Фицо не е с опасност за живота в момента, каза вицепремиерът на Словакия Томаш Тараба пред Би Би Си, след като Фицо беше прострелян и ранен при опит за убийство, информира Ройтерс.

 

 

 

„Бях много шокиран… за щастие, доколкото знам операцията мина добре – и предполагам, че накрая ще оцелее … той не е в животозастрашаваща ситуация в този момент“, каза Тараба.

 

 

Премиерът Робърт Фицо е поверен в ръцете на най-добрите медици, които се грижат за здравето му, съобщи преди това министърът на здравеопазването Зузана Долинкова на брифинг за пресата. В същото време тя благодари на всички, които са участвали в спасяването на премиера досега.

 

 

Премиерът на Словакия Роберт Фицо е в критично състояние след опита за убийство, съобщи непосредствено след стрелбата министърът на вътрешните работи на републиката Матуш Шутай-Ешток. Малко по-късно медите в Словакия съобщиха, че той е поставен в изкуствена кома след операция.

 

Министър-председателят на Словакия Роберт Фицо беше въведен в изкуствена кома. Много ще зависи от физическото му състояние и доколко тялото му може да се справи с нараняванията, които е получил“, се посочва в съобщението на телевизионния канал Ta3.

 

 
Засега е потвърдено, че стрелбата в Хандлова е била опит за убийство. Според министъра на вътрешните работи Матуш Шутай-Ешток решението на стрелеца е било политически мотивирано и е взето малко след президентските избори, т.е. преди повече от месец. Той е произвел 5 изстрела срещу Роберт Фицо.

 

Простреляният министър-председател е транспортиран с хеликоптер в животозастрашаващо състояние до болница в Банска Бистрица, където е подложен на операция, продължила няколко часа.

 

Малко по-късно стана ясно, че словашкият премиер е дошъл в съзнание след операция, продължила няколко часа. Това съобщиха местни медии, цитирани от ДПА.

 

 

По-рано миналата вечер по официална информация е имало опасност за живота на 59-годишния политик. Оттогава няма ново изявление или разяснение от правителството.

 

 

Министърът на вътрешните работи Матуш Шутай Ешток заяви, че убийството на премиера е атака срещу самата демокрация.

 


„Искам да призова обществото, журналистите и всички политици да спрат да насаждат омраза. Искам да призова всички граждани, които след този безпрецедентен акт, които насаждат омраза, да спрат незабавно“,
призова вътрешният министър.

 

 

„Здравословното състояние на премиера все още е критично, той все още е в операционната и вярвам, че всичко ще мине добре. Стискам палци и желая много сили не само на него, но и на медицинския персонал, който наистина се бори за живота му в тези моменти“, каза министърът на здравеопазването на Словакия Зузана Долинкова, цитирана от TV Markiza.

 

 

Припомняме, че премиерът на Словакия бе прострелян животозастрашаващо в областта на стомаха и ръката секунди преди да се ръкува със свои поддръжници в град Хандлова в сряда.

 

 

Стрелецът е 71-годишен поет от южния град Левице, който преди години събирал подписи, за да основе своя политическа партия „Движение срещу насилието“.

 

 

Той е заявил след нападението, че не е съгласен с политиката на правителството. „Медиите бяха ликвидирани, радиото и телевизията на Словакия бяха нападнати, функциите на медиите бяха премахнати“, казва стрелецът.

 

 

Това е казал мъжът, задържан за стрелбата по премиера на Словакия Роберт Фицо, който още се бори за живота си.

 

Епицентър

Европа

More in Европа

борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
768x432

Знаменателна реч на Орбан пред стотици хиляди унгарци: Европа се готви за война! НЯМАМЕ РАБОТА на руския ФРОНТ!

юни 1, 2024
image_870x_652927a0a5bcd

Внесоха иск в Международния наказателен съд срещу Урсула Фон дер Лайен

май 30, 2024
урсулаshutterstock_1447404317-1300x731-1

Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да се готви за евентуална война

май 28, 2024
военни

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

май 23, 2024
big_7f9ef163-7274-44c4-9f38-c2db1d8f107d

Фицо е между живота и смъртта, следващите няколко часа са решаващи за словашкия премиер

май 15, 2024