Политика

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

Ястребът Велизар Шаламанов: Смените, които прави Путин, не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения

 

shalamanov_bgnes

 

 

Смените, които прави руският президент Путин, не са добри новини за Украйна, защото са верни решения за това, което той иска да постигне. Това заяви пред БНР експертът по сигурност Велизар Шаламанов, бивш министър на отбраната.

 

 

„Още от времето на скандалите с Пригожин беше ясно, че управлението на финансите, доставките и логистиката в армията не са добри. Това изигра важна роля в спирането на руското нашествие в Украйна. Дошло е време това да бъде коригирано“, коментира експертът.

 

 

По думите на Шаламанов поставянето на цивилен министър на отбраната – икономист, който не идва от службите и от армията – „дава по-голяма свобода на военното ръководство на ген. Валерий Герасимов и повишава неговата отговорност“:

 

„Това не са добри новини за Украйна и за нас, защото са верни решения за това, което иска да постигне Владимир Путин“.

 

Велизар Шаламанов обясни, че ген. Герасимов е идеолог на хибридните войни и информационно-психологическите специални операции (ИПСО): „Това, че той получава възможност за действие е неслучайно развитие. То позволява точно такъв тип кампания, която да всява страх и несигурност в Украйна – със заплаха към Харков и към Киев, но и в Запада. … Това е и сигнал, заедно с обявените учения с тактически ядрени оръжия, че новите технологични системи, които ще постъпят от Запада, не могат да решат въпроса със смазващото числено превъзходство на руската армия и трябва да се търсят още по-иновативни и изненадващи решения, ако искаме Украйна да се справи с поставената цел – пълен суверенитет на своите територии“.

 

 

„Трябва да преодолеем своите страхове от това Русия да използва численото си превъзходство, да използва тактическо ядрено оръжие или да блокира политическите решения, свързани с членството на Украйна в НАТО или пряка военна помощ при изключителна ситуация в Украйна. Ако ние не преодолеем тези блокове (блокирания) в мисленето си, преимуществото ще е в ръцете на Путин“, подчерта експертът по сигурност.

 

 

Във връзка с посещението на украинския министър на външните работи Дмитро Кулеба в Сърбия, Шаламанов изказа мнение, че „едно по-директно ангажиране на Белград за подкрепа на Русия би било страхотен удар не само за Украйна, но и за България“: „Все някой трябва да каже на президента Александър Вучич, че, ако продължава да работи с Русия срещу Украйна, срещу Европа, срещу НАТО, на него ще му бъде много трудно да бъде част от Европа“.

 

Епицентър

Политика

More in Политика

клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024