Политика

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

аец

 

 

АЕЦ „Козлодуй“ ще прекрати договора с Русия за доставката на ядрено гориво.

Това обяви изпълнителният директор на компанията Валентин Николов. Наличното руско гориво ще се използва за резерв.

 

 

Малко след 14.30 часа вчера е поставена последната от първите 43 касети с ядрено гориво от „Уестингхаус“ в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“. Очаква се блокът да бъде пуснат в експлоатация отново на 9 юни. Директорът на АЕЦ „Козлодуй“ коментира, че цената на американското гориво е сходна с тази на руското гориво.

 

 

Междувременно продължават и преговорите с френската Франатом за ядреното гориво за 6-и блок.

 

 

 

„Ние в 4-годишния период трябва да завършим диверсификацията, която е толкова необходима на България предвид и геополитическата обстановка. И може би в Източна Европа, знаете, Югоизточна Европа, ние сме първата централа, която стартира преди 50 години, сега също ще бъдем първата, която ще имаме изцяло диверсифицирано гориво в нашата централа“, посочи Валентин Николов – изпълнителен директор на АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

„Днес присъстваме на един исторически момент. Исторически по своята същност, тъй като в 50-годишната история на АЕЦ „Козлодуй“, за първи път централата ще работи с алтернативно гориво“, изтъкна Владимир Малинов – служебен министър на енергетиката.

 

 

 

Служебният енергиен министър Владимир Малинов заяви, че е преговарял с Американската експортно импортна банка, която се е съгласила да финансира изцяло доставката на американските съоръжения за 7 и 8 блок на АЕЦ „Козлодуй“, както и 40% от българското участие в проекта на новите мощности.

 

 

„Диверсификацията на ядреното гориво в България е първа крачка за диверсификация. Стъпката беше предприета от няколко правителства. Поздравявам ви за вашата визия. Вярвам, че България ще стане енергиен хъб, след като диверсифицира източниците си на гориво“, заяви Кенет Мертен – посланик на Съединените щати в България, цитиран от БНТ.

 

 

„Какво по-хубаво от това, което се случва днес? Наистина това е вече завършен първи етап на реална диверсификация на ядрено горивния процес. Това не са просто едни 43 касети, които са доставени и вече вложени от „Уестинхаус“. Това е наистина начало на отделяне на България от почти пълната зависимост от Русия. 95%, ако не се лъжа, беше зависимостта от Русия и въобще към всякакви енергоизточници. И, без да политизирам, ще кажа, че винаги е добре човек да има избор“, каза служебният премиер Димитър Главчев.

 

 

Главчев коментира още, че днес Министерски съвет ще реши как да запълни средствата във Фонда за гарантиране на енергийната сигурност, така че да не се допуска голямо повишение на цената на тока.

 

24 часа

Политика

More in Политика

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024