ОБЩЕСТВО

Вандалщина! Събориха къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп, описана и в „Железния светилник“

Вандалщина! Събориха къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп, описана и в „Железния светилник“

 

kashta-talev

 

 

Къщата на писателя Димитър Талев в Прилеп е съборена. За това алармира Виктор Стоянов от фондация “Македония”.

 

 

“Докато чакаме да се купи къщата на Талев в Прилеп, АНБ (Агенцията за национална сигурност) чрез местен вандал, вече я събори къщата. Справедливост не чакайте” – твърди Стоянов.

 

 

 

Това е къщата, в която Димитър Талев се ражда на 13 септември 1898 година. Това е първообразът на дома, в който живее фамилията Глаушеви от прочутата четирилогия на Талев, чийто първи роман, “Железният светилник”, е един от най-издаваните и четени български романи, заяви през март миналата година издателят Манол Пейков. Тогава Пейков организира дарителска кампания за купуване на къщата и превръщането ѝ в музей.

 

 

 

“Колкото и да е удивително, в Северна Македония – че дори и в родния му Прилеп – Димитър Талев е почти непознат. Снежана Аческа, която се жени и се заселва в къщата в началото на 70-те, научава (според нейните собствени думи) съвсем случайно в чия къща живее – благодарение на учителка от пловдивската гимназия “Димитър Талев”, която се свързва с нея с молба да посети къщата с група ученици. Оттогава (пак по нейни думи) Снежана е пускала в къщата (съвършено безплатно, разбира се) хиляди българи, които редовно идват с автобуси, за да посетят и да се поклонят пред родното място на големия писател” – разказа през 2023 г. Манол Пейков.

 

 

 

Преди няколко години Снежана влиза в конфликт с “някои прилепски управници” (както сама ги нарича), които се опитват да я “убедят” да спре да пуска неспирните български групи в къщата. След като категорично отказва (“Че как няма да ги пускам? Това за тях е свято място!”), достъпът на електричество до къщата е спрян (“появиха се някакви мистериозни задължения към енергото”, отбелязва с тъга Снежана) и семейството е принудено да се премести на другия край на Прилеп, в бащината къща на самата Снежана, обясни Манол Пейков.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
ботев

“И аз за тия хора съм тръгнал да умирам…”

юни 2, 2024