СВЯТ

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

Иранският президент и външният министър загинаха при катастрофа с хеликоптер

 

загинали

 

 

Президентът Ебрахим Раиси (вдясно) и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан са загинали при катастрофата Снимка: Агенция Mehr

 

 

 

Иранският вицепрезидент Мохсен Мансури потвърди смъртта на президента Ебрахим Раиси при вчерашната хеликоптерна катастрофа, предаде Ройтерс. Мансури направи това в публикация в социалната мрежа „Екс“. „Ние принадлежим на Аллах и при него ще се върнем“, написа Мансури в публикация в социалната мрежа „Екс“. Текстът представлява строфа от Корана и се произнася от мюсюлманите след известие за смъртта на близък човек. 

 

 

 

Междувременно иранската държавна телевизия също съобщи, че Раиси и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан са загинали при разбиването на машината. Двамата се връщаха от среща с президента на съседен Азербайджан Илхам Алиев, когато вчера следобед хеликоптерът им изчезна от радарите.

 

 

 

Мястото на катастрофата Снимка: Иранският „Червен полумесец“

 

 

Всички пътници и екипажът на хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси загинаха при катастрофата, съобщи и ръководителят на иранския „Червен полумесец“ Пир Хосейн Коливанд, цитиран от ТАСС. „Когато беше открито местоположението на разбилия се хеликоптер, не бяха открити никакви следи от живи пътници на хеликоптера“, каза той по телевизионния канал IRIB. На борда са били още министърът на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, губернаторът на провинция Източен Азербайджан Малек Рахмати и имамът на град Тебриз Мохамад Али Але Хашем.

 

 

Хеликоптерът на Раиси при излитането му от церемонията на границата с Азербайджан. Снимка: IRNA via AP

Както съобщи агенция Mehr, всички пътници и членове на екипажа са загинали при катастрофа с хеликоптер в северозападната част на страната. Раиси, отбелязва агенцията, е попаднал в авиокатастрофа „по време на изпълнение на дълга си към народа на Иран“ и „прие мъченическа смърт“. Катастрофата е станала на път за град Тебриз.

Ирански спасителни екипи успяха да извадят телата на всички загинали при катастрофата на хеликоптера на президента на Ислямската република Ебрахим Раиси в северозападен Иран. Това заяви ръководителят на Иранското общество на Червения полумесец Пир Хосейн Коливанд, предаде телевизия „Ал Джазира“. „Всички тела на жертвите бяха изпратени от мястото на бедствието в град Табриз“, каза той. „Търсенето на телата е завършено“, добави Коливанд.

 

 

63-годишният Раиси беше избран през 2021 г. и след като встъпи в длъжност, затегна нравствените закони, предприе репресии срещу антиправителствените протести и възприе твърда линия по отношение на преговорите за ядрената програма, посочва БТА.

 

 

Тази сутрин официалната агенция ИРНА публикува кадри от дрон на отломките от вертолета, от който видимо не е останало нищо. Те са разпръснати по стръмен склон в гориста местност. Според агенцията президентът е летял с хеликоптер „Бел-212“ американско производство. ИРНА допълни, че правителството ще се събере на извънредно заседание във връзка с гибелта на Раиси, но няма данни за точен час, в който то ще се състои.

 

 

 

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей, който има последната дума по въпросите на външната политика и ядрената програма, опита по-рано да успокои народа, че няма да има смущения в работата на правителството и държавните органи. Очаква се поста на Раиси временно да заеме първият вицепрезидент, 68-годишният Мохамад Мохбер, който е смятан за близък до Хаменей.

Източник: БТА, ТАСС

СВЯТ

More in СВЯТ

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
78_tn

Бивш енергиен министър на Украйна: Отивайте на село, където има дърва за огрев! ВИДЕО

юни 2, 2024
768x432

Знаменателна реч на Орбан пред стотици хиляди унгарци: Европа се готви за война! НЯМАМЕ РАБОТА на руския ФРОНТ!

юни 1, 2024
ezgif-1-7d9d6a74b8

Русия удари енергийни обекти, складове със западно оръжие и военно летище, подготвяно за база на Ф-16 в Украйна

юни 1, 2024