ОБЩЕСТВО

Митрофанова: Скъпи приятели, поздравявам ви с нашия общ празник – Денят на славянската писменост и култура

Митрофанова: Скъпи приятели, поздравявам ви с нашия общ празник – Денят на славянската писменост и култура

 

 

1010x570

 

 

Поздравление от Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова по случай Деня на славянската писменост и култура (24 май 2024 г.)

 

Скъпи приятели,

 

Поздравявам ви с нашия общ празник – Денят на славянската писменост и култура в руската традиция и Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета, култура и славянска писменост по българския календар.

 

Приносът на светите братя и техните ученици за формирането на самобитен славянски свят не може да бъде надценен. Създаването на собствена писменост стана символ на духовното самоопределение на славянските народи. То даде мощен стимул за разпространението на грамотността и православната вяра. Само си представете – днес повече от четиристотин милиона души говорят славянски езици, които се появиха благодарение на развитието на кирилицата.

 

 

По време на работата си в България се убедих, че тук двайсет и четвърти май е един от най-обичаните, наистина национални празници. В Русия този ден също остава важна дата. Той символизира нашите основни ценности – вяра, служение на Отечеството, преданост към нашите родови корени. Всяка година на двайсет и четвърти май на Червения площад в Москва се провеждат мащабни концерти, а в църквите се извършват богослужения в памет на светите братя Кирил и Методий и техните ученици.

 

 

Иска ми се да вярвам, че ще успеем да съхраним тяхното невероятно наследство от влиянието на глобализацията и съвременните тенденции към ерозия на културната идентичност и унификация на националните традиции. Нашата писменост и развилата се благодарение на нея уникална литературна традиция се появиха в резултат на безкористния труд на българските книжовници и наш дълг е грижливо да пазим този дар.

 

 

Нека любовта към страната си, словото и просветата бъдат опора и морален ориентир за всички нас. Честит празник, приятели, честит Ден на славянската писменост и култура!

 

 

 

Гласове

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
ботев

“И аз за тия хора съм тръгнал да умирам…”

юни 2, 2024