СВЯТ

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал иранският президент Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

 

55632e3e0955d52771066d899e7a7bb3-406719817

 

 

 

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия на Иран, че „един от хеликоперите от кортежа“, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“, съобщава иранската агенция Мехр.

 

 

„Различни спасителни групи се придвижват към мястото на инцидента, но заради мъглата и лошото време, може да им отнеме време да достигнат района“, казва Вахиди, но допълва, че работата на съответните екипи е под контрол, съобщава БТА.

 

 

Според информацията екипите са установили контакт с придружители на президента. Районът, в който е станал инцидентът, е планински и Вахиди изрази надежда, че скоро спасителните екипи ще стигнат до там и ще предоставят повече информация.
Местни медии съобщават за проливен дъжд в окръг Варзахан, където е станал инцидентът.

 

 

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан –  аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, превозващ президента.

 

 

Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец обяви изпращането на 20 спасителни екипа в района с инцидента с хеликоптера, превозващ конвоя на президента.

 

 

 

Отначало не ставаше ясно дали президентът е бил в хеликоптерът. Дори самият министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди не уточни нищо за местонахожденето на президента.

 

 

 

Реформаторският всекидневник Shargh също съобщи, че „хеликоптерът, превозващ президента, се е разбил“, докато други два хеликоптера са кацнали безопасно. По-късно Ахмад Вахиди каза, че един от хеликоптерите е „направил твърдо кацане поради лоши метеорологични условия“. Той добави, че е „трудно да се установи комуникация“ с вертолета.

 

 

 

Издирването се извършва от 20 спасителни екипи, използват се и дронове.

Малко по-късно обаче в публикация в Телеграм канала на държавната телевизия Press TV бе съобщено, че хора от обкръжението на президента Раиси са се свързали с командния център след инцидента, което дава надежда, че няма загинали при злополуката.

 

 

 

В 16:53 московско време агенция ИРНА съобщи, че спасители са пристигнали в района на инцидента и са започнали издирване, но провеждането му е затруднено от мъгла и заради трудния терен. Към района е изпратен и хеликоптер със спасители, но той не е успял да кацне поради метеорологичните условия и е бил принуден да се върне.

 

В същото време другите два вертолета от президентския кортеж, в който е имало официални лица, са пристигнали благополучно да крайния пункт.

 

 

 

Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан е „застрашен“ след твърдото приземяване на техния хеликоптер. Това каза неназован ирански служител, цитиран от ТАСС. „Все още се надяваме, но съобщенията от мястото за кацане на вертолета са много тревожни“, каза служителят.

 

 

 

 

Раиси е пътувал в иранската провинция Източен Азербайджан. Държавната телевизия съобщи, че инцидентът е станал близо до Джолфа, град на границата с Азербайджан, на около 600 км северозападно от иранската столица Техеран.

Държавната телевизия съобщи, че спасителите се опитват да достигнат до мястото, но са били възпрепятствани от лошите метеорологични условия в района. Съобщава се за силен дъжд и вятър.

 

 

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан тази сутрин, за да открие язовир. На церемонията присъства и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирът е третият, който двете нации изграждат на река Арас.

 

Посещението дойде въпреки охладнелите отношения между двете страни, включително заради нападението  посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 г. и дипломатическите отношения на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация разглежда като свой основен враг в региона, припомня Асошиейтед прес.

 

Иран разполага с различни модели хеликоптери, но международните санкции затрудняват получаването на части за тях. Неговият военен въздушен флот също до голяма степен датира отпреди Ислямската революция от 1979 г.

 

63-годишният Раиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е ръководил съдебната система на страната. Раиси се смята за протеже на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори предполагат, че той може да замени 85-годишния лидер след смъртта му или оттеглянето му от тази роля.

 

 

Раиси спечели президентските избори в Иран през 2021 г. при гласуване с най-ниската избирателна активност в историята на Ислямската република, отбелязва БТА.

СВЯТ

More in СВЯТ

449192564_10223216677277358_1216472093940995333_n

Тръмп размаза Байдън в първия дебат, демократите в паника, умуват дали да не сменят кандидат президента си

юни 28, 2024
a5d75873f9a647f398aa6ea89391aeed

Алла Пугачова колабира в Кипър от жегите, пращат я на лечение в Беларус

юни 27, 2024
1010x570

Reuters: Русия бележи 50% ръст на печалбата си от нефт и газ. Въпреки санкциите

юни 26, 2024
1010x570 (2)

Часове след разговора между Остин и Белоусов, правителствен самолет излетя от Москва за Вашингтон

юни 26, 2024
Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
IMAGE_18269465_611_0

ЕК: Блокирането на европейски медии от Москва е абсурдна мярка, нашите са независими, руските – пропагандни

юни 25, 2024