СВЯТ

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

Простреляха словашкия премиер Роберт Фицо / СНИМКИ

фицо

 

Словашкият премиер Роберт Фицо е бил прострелян, според съобщения в местните медии, цитирани от Би Би Си.

По информация на телевизия ТА3 инцидентът е станал в град Хандлова, разположен на около 150 километра североизточно от столицата Братислава. Фицо е бил прострелян в стомаха пред местния Дом на културата, където е отивал за среща със свои поддръжници. Чути са били четири изстрела.

В момента районът е отцепен.

Очевидец разказа пред Ройтерс, цитирана от БТА, че е чул няколко изстрела и е видял как полицията задържа мъж, който е бил откаран в автомобил на силите на реда.

Пресцентърът на правителството все още не е направил изявление по случая.

КАДЪР: Екс/@runews
КАДЪР: Екс/@runews

Фицо е откаран в болница, а предполагаемият му нападател е задържан от полицията.

Хандлова се намира на около 180 км североизточно от Братислава.

Роберт Фицо е премиер на Словакия от април 2012 г. до март 2018 г. Той заема поста и между 2006 и 2010 г. След победата на парламентарните избори от 17 юни 2006 г. на лявоцентристката му партия Посока – социална демокрация, основана от него през 1999 г., той сфоррира правителствена коалиция, сменяйки на поста министър-председателя Микулаш Дзуринда. Роберт Фицо подава оставка след парламентарните избори от 12 юни 2010 г.

Преди това президентът на Словакия Иван Гашпарович възлага на Фицо мандат за сформиране на второ правителство на Посока – социална демокрация, но този мандат не е реализиран. На 8 юли е съставено правителство на Словашки демократически и християнски съюз – Демократическа партия, оглавено от Ивета Радичова На 4 април 2012 г., след победата на партията на Роберт Фицо на предсрочните парламентарни избори (печелейки в парламента 83 от 150 места), Фицо сформира ново правителство на страната. Това е първото еднопартийно правителство в Словакия от началото на независимостта.

През 2014 г. Роберт Фицо е кандидат за президент и на първия тур, проведен на 15 март, е първи с 28% от гласовете. На втора позиция с 24% остава опонентът му – независимият кандидат Андрей Киска. На втория тур обаче Андрей Киска печели 59,4% от гласовете и става четвъртият президент на Словакия. На 30 септември 2023 г., след победата на партията на Роберт Фицо Посока – социална демокрация на пармалентарните избори, Фицо сформира ново правителство на Словакия.

Очаквайте подробности. 

СВЯТ

More in СВЯТ

борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
78_tn

Бивш енергиен министър на Украйна: Отивайте на село, където има дърва за огрев! ВИДЕО

юни 2, 2024
768x432

Знаменателна реч на Орбан пред стотици хиляди унгарци: Европа се готви за война! НЯМАМЕ РАБОТА на руския ФРОНТ!

юни 1, 2024