СВЯТ

Русия очерта „червени линии“ и предупреди, че ще има съкрушителен отговор на евентуална атака

Русия очерта „червени линии“ и предупреди, че ще има съкрушителен отговор на евентуална атака

Константин Гаврилов.mp4_snapshot_00.00.000

 

 

Русия е очертала „червени линии“, които не съветваме никого да пресича. Ако врагът реши да го направи, отговорът може да бъде наистина съкрушителен. Ако Русия бъде нападната, тя ще действа „според обстановката“. 

 

 

Това заяви ръководителят на руската делегация на преговорите във Виена по въпросите на военната сигурност и контрола над въоръженията Константин Гаврилов. Текстът на речта му е публикуван на сайта на руското външно министерство, съобщава ТАСС.

 

 

„На доктринално ниво ние умишлено поддържаме необходимата несигурност относно естеството и обхвата на нашия възможен ядрен отговор на агресията. Потенциалният агресор трябва да разбере, че в случай на нападение срещу Русия ние си запазваме правото да действаме, както те го наричат, „според обстановката“ и да използваме всички наши съответни възможности“, заяви дипломатът, говорейки на 1079-ата пленарна среща на Форума за сътрудничество в областта на сигурността към ОССЕ.

 

 

„Русия е очертала „червени линии“, които не съветваме никого да пресича. Ако врагът реши да го направи, отговорът може да бъде наистина съкрушителен“, подчерта Гаврилов. Руската федерация, според Гаврилов, ще отчете в тази връзка „агресивните действия на САЩ и техните съюзници в Северноатлантическия алианс, които наблюдава на фона на много тревожни промени в тяхната военна и доктринална политика, включително нейният ядрен компонент“.

 

 

 

„Бихме искали да декларираме с пълна отговорност, че Русия си запазва правото да използва ядрени оръжия изключително в отговор на използването на ядрени и други оръжия за масово унищожение срещу нея и/или нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Руската федерация с използване на конвенционални оръжия, когато е застрашено самото съществуване на държавата“, посочи той.

 

 

 

Русия, както отбеляза дипломатът, сега „се противопоставя не само на един националистически режим, а на координиран колективен Запад, който инструментализира Украйна за водене на нов тип хибридна война срещу Русия“. „Не е изненадващо, че с натрупания боен опит въоръжените сили на Руската федерация по право са в ешелона на най-боеспособните и опитни армии в света“, заключи Гаврилов.

 

Гласове

СВЯТ

More in СВЯТ

нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
78_tn

Бивш енергиен министър на Украйна: Отивайте на село, където има дърва за огрев! ВИДЕО

юни 2, 2024
768x432

Знаменателна реч на Орбан пред стотици хиляди унгарци: Европа се готви за война! НЯМАМЕ РАБОТА на руския ФРОНТ!

юни 1, 2024
ezgif-1-7d9d6a74b8

Русия удари енергийни обекти, складове със западно оръжие и военно летище, подготвяно за база на Ф-16 в Украйна

юни 1, 2024