СВЯТ

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

Байдън: Не съм готов да подкрепя влизането на Украйна в НАТО

байдъъън

 

Списание Time публикува стенограмата от интервю с президента на САЩ Джо Байдън, проведено на 28 май. Сред обсъдените теми е бил и въпросът за края на конфликта в Украйна и как ще изглежда мирът там.

 

„Мирът ще изглежда като гаранция, че Русия никога, никога, никога, никога (повтори четири пъти) няма да окупира Украйна. Ето как изглежда мирът,“ отговори Байдън.

 

„И това не означава НАТО, че те ще бъдат част от НАТО. Това означава, че имаме с тях отношения, както с други страни, така че да доставяме оръжия, за да могат да се защитават в бъдеще.“

 

„Именно аз бях този, който каза, че не съм готов да подкрепя непременно влизането на Украйна в НАТО ,“ добави американският президент.

 

В друго място на интервюто той разсъждава за членството на Финландия в НАТО, което стана факт след руското нашествие в Украйна. Украйна отдавна се стреми към членство в НАТО, но това среща съпротива от страна на някои други членове на Алианса.

 

На срещата на върха на НАТО във Вилнюс миналото лято беше прието комюнике, което в голяма степен разочарова украинското ръководство. В него се казваше: „Бъдещето на Украйна е в НАТО […] Ще можем да отправим покана на Украйна да се присъедини към Североатлантическия съюз, когато държавите-членки на НАТО достигнат съгласие и когато бъдат изпълнени условията.“

 

През декември 2021 година, в разгара на подготовката за войната, Русия отправи ултиматум към САЩ и НАТО, в който изискваше гаранции, че Украйна, както и Грузия, никога няма да станат членове на НАТО. Руски официални лица понякога заявяват, че не се отказват от това изискване.

 

Епицентър

СВЯТ

More in СВЯТ

italiia-reagira-ideiata-makron-da-700

Салвини към Макрон: Слагай шлема, отивай в Украйна да се биеш и не ядосвай италианците. Искаме мир за децата ни

юни 4, 2024
борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
1522765857

МВнР на Русия: Каквато и техника да вкара Западът в Украйна, нашите войски ще я смелят!

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
78_tn

Бивш енергиен министър на Украйна: Отивайте на село, където има дърва за огрев! ВИДЕО

юни 2, 2024