Политика

ГЕРБ удариха на камък – само ДПС се отзоваха на среща, всички останали отказват, ИТН все още мълчи

ГЕРБ удариха на камък – само ДПС се отзоваха на среща, всички останали отказват, ИТН все още мълчи

 

герб

 

Намерихме общ език с ДПС, ще видим кой ще говори с нас утре. За момента не са обсъждани конкретни имена нито за състава на Министерски съвет, нито за премиер. Искаме да направим нещо, което е устойчиво. А такова нещо да се направи нито минава през обсъждане на имена и математика, а през политики. Така че кой ще е премиер и какъв ще е съставът на кабинета, зависи от това кой ще се отзове утре и какви са допирните ни точки по конкретните политики.

Това коментира Деница Сачева, ГЕРБ.

Да, така е, заявихме, че премиерът и председателят на парламента ще са от ГЕРБ. А що се отнася до местата, има известни спорове, но няма да експонирам кухнята на политиката. Дебат имаше и дали да останем в тази сграда, защото ИТН иска да се преместим в другата сграда, коментира тя.

 

 

В момента говорим за правителство на споделената отговорност и такъв и документ ще предложим на останалите партии. В него ще залегнат конкретни политики – това е най-важното. Хората се умориха да слушат кой с кого не може. Ние искаме да видим кой с кого и с какво може. Трябва да надмогнем нашето политическо его. Искаме да се успокои държавата и да престане тази спирала от избори. До този момент сме дали над половин милиард за избори, коментира тя.

 

 

Хората искат да получат подкрепа и е цинично да даваме пари за още избори, след като желанието на избирателите е ясен, допълни тя.

 

 

БСП трябва да кажат искат ли да участват в разговори с нас и при какви условия, допълни тя.

А Йорданка Фандъкова би била подходяща за много позиции, тъй като през годините е доказала качествата си, посочи още Сачева.

 

По-рано днес стана ясно, че ПП-ДБ няма да се явят на среща с ГЕРБ.

Това става ясно от писмо на  коалицията, изпратено до първата политическа сила, която от днес започва преговори с парламентарно представените партии.

В писмото си обединението благодари за поканата, но посочва, че ще бъде „силна проевропейска опозиция“.

 

За правителство няма да ходим на среща и на разговори с ГЕРБ-СДС за правителство. Въпросът е  изчерпан с решенията на партията в събота, 15 юни. Това заяви Борислав Гуцанов от „БСП за България“ в интервю пред БНР.

 

„Не е възможно ревизия на решението, защото е конгресно – да не се участва в правителство на ГЕРБ“, категоричен е Гуцанов, който ще е председател на парламентарната група на Коалиция „БСП за България“.

 

Той съобщи, че БСП са получили покана от ГЕРБ-СДС, но „имаме категорично решение за неподкрепа“.

 

„За нас въпросът е изчерпан. Когато говорим за правителство няма да отидем. Ако се говори за политики в НС, е нормално да има определени диалози“, обясни Гуцанов и призна, че не е запознат с детайлите в поканата.

 

Отказ за среща ГЕРБ получиха и от най-малката парламентарна сила „Величие“. Засега единствено ИТН не са дали отговор как ще постъпят.

Политика

More in Политика

big_big_2a01

Киро Брейка: Аз вкарах “Величие” в парламента. БКП и Живков пазеха децата на България, бездарници ни управляват 35 години

юни 15, 2024
f980e376f04a422999843e668d8cb47a

Националният съвет на БСП излезе с обръщение

юни 15, 2024
30514a460219aa90ae4f7dfd52a7f7f1

Отново пращаме „още излишно за българската армия военно оборудване и техника“ на Украйна

юни 14, 2024
Image_18177977_40_0

Радев поиска начална военна подготовка за младите

юни 14, 2024
big_2f10

Як скандал в ефир: Шефът на „Величие“ жегна Цветанка Ризова за любовник, плаши със съд

юни 13, 2024
ицето иванов

Христо Иванов с голямо прозрение: Америка губи стратегическата си инициатива в Черно море

юни 13, 2024