Политика

Има дефект в парогенератора на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, може да се замени с този на „Белене“, но го даваме на Украйна

Има дефект в парогенератора на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, може да се замени с този на „Белене“, но го даваме на Украйна

 

 

2111480000

 

 

6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ има нужда от нов парогенератор и може да се замени с един от парогенераторите на спрения проект за АЕЦ „Белене“, които обаче България обеща да изпрати на Украйна. Това заяви по време на изслушване в парламента служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. Той беше извикан от депутатите заради преговорите за продажбата на реакторите и оборудването на „Белене“ на Украйна, както и заради разлива на радиоактивна вода в 6-и блок АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

„Не е имало изтичане на радиоактивни води в река Дунав. Потвърждавам го категорично. Няма промяна в радиационната обстановка както в АЕЦ „Козлодуй“, така и по отношение на работните помещения и на самата площадка на АЕЦ „Козлодуй“, заяви Малинов.

 

 

Министърът е поискал подробна информация за инцидента. Наложило се е 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ да бъде спрян заради проблеми в неядрената част на блока и в парогенератора, където е радиоактивната вода. Министърът изказа притеснения относно повода за плановия ремонт на 6-и блок, тъй като проблемът с парогенератора не се случва за първи път. Той е поискал подробна информация от ръководството на АЕЦ защо се стига до тези чести проблеми. Министърът обаче твърди, че до този момент не е имало подобно изтичане на радиоактивна вода.

 

 

 

Малинов обяви, че ще изиска обстоен анализ за възможността част от оборудването, което България ще предостави на Украйна за АЕЦ „Хмелницки“, да бъде използвано за резервни части за 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

 

 

„Аз също съм дълбоко загрижен за този повтарящ се дефект на парогенератора се запознах подробно. Изискано е становище от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ дали не може да се използва оборудването на „Белене“. Двата отговора получих и те са противоречиви, именно поради това съм изискал още информация. Вчера получих отговор, в който се казва, че ще отнеме 4-5 г. изработването на нов парогенератор в Русия, нямат потвърждение от друг производител за изработка на парогенератор. Нашето мнението за наличието на резервен парогенератор би позволило да го подменим при необходимост“, каза служебният министър.

 

 

 

В писмото, което той цитира, също е записано, че парогенераторите са еднакви в двете централи („Козлодуй“ и „Белене“) и могат да бъдат подменени. Необходима е обаче още информация от Националната електрическа компания, която е собственик на оборудването за втората атомна, каза служебният министър.

 

 

 

„Аз също ще изискам категоричен, обоснован, целенасочен и задълбочен анализ не само от експертите и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“, но и външна експертиза по отношение приложимостта и възможността за използване на парогенераторите от АЕЦ „Белене“ за АЕЦ „Козлодуй“ и едва след получаването на този анализ ще извърша моята преценка по отношение на това дали тези парогенератори да бъдат включвани в списъка на оборудването, което да бъде продадено на украинската страна“.

 

 

 

От БСП отговориха, че ще внесат в парламента проектопредложение за прекратяване на процедурата за продажба на оборудване от АЕЦ „Белене“ за Украйна.

 

 

Депутатът Борислав Гуцанов заяви: „Още днес ще внесем проект за решение, с което да бъде спряно решението от 6 юли миналата година, докато не се изяснят всички обстоятелства могат ли да бъдат ползвани парогенераторите и други оборудвания от площадката на „Белене“ за „Козлодуй“. България наистина има огромна нужда от изграждането на „Белене“ и от изграждането на 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. В момента говорим за една продажна цена около 1,2 милиарда лева. Как ви се струва 1,2 милиарда лева срещу евентуалното изграждане на 7-ми и 8-ми блок за около 30 милиарда долара“, попита депутатът.

 

obektivno.bg

Политика

More in Политика

phpjxwfly_559x345

Кабинетът предложи Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО във Вашингтон, той отказа

юни 27, 2024
Image_18282691_40_0

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров от ПП в конфликт на интереси, излезе в отпуск след сигнал от КПКОНПИ

юни 27, 2024
Image_18274348_40_0

Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев

юни 26, 2024
Image_18274189_40_0

Генерал Наско подозира, че може нарочно да са му сложили охрана, за да го следят

юни 26, 2024
Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
toshko-radev

Тошко Йорданов предложи на Радев президентска република

юни 26, 2024