СВЯТ

Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

Китай: Г-7 са 10% от населението на света и нямат право да говорят от името на международната общност

лин

 

 

 

Жителите на страните от Г-7 са малцинство от населението на света. Съответно Г-7 няма право да говори от името на международната общност. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Лин Дзиен.

 

 

Групата на седемте включва шест държави: САЩ, Великобритания, Франция, Италия, Япония, Канада и представител на ЕС. Г-7 не може да говори от името на международната общност. Той представлява само 10% от световното население, а делът на Г-7 в световната икономика намалява всяка година, каза дипломатът.

 

 

 

Той отбеляза, че тази асоциация „отдавна се е отклонила от първоначалната си цел за координиране и стабилизиране на международната икономическа среда и все повече се превръща в политически инструмент за поддържане на хегемонията на САЩ и западните страни“.

 

 

 

Тазгодишната среща на върха на Г-7 се проведе под италианското председателство от 13 до 15 юни в южната италианска област Пулия. Основните теми на срещата бяха Украйна, ситуацията в Близкия Изток и миграцията. Лидерите на шестте страни и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен повдигнаха и въпроса за „намаляване на зависимостта от Китай“.

 

 

 

Тяхното изявление от срещата на върха подчерта, че Г-7 не се опитва да навреди на Китай или да осуети икономическото му развитие, но ще „продължи да предприема действия за защита на бизнеса ни от нечестни практики, за изравняване на условията на игра и отстраняване на продължаващите вреди“.

 

 

 

Г-7 също предупреди за действия срещу китайските финансови институции, които “помогнаха на Русия да се сдобие с оръжия за войната й срещу Украйна”.

 

 

 

Преди дни Вашингтон наложи нови санкции на базирани в Китай фирми, доставящи полупроводници на Русия.

 

 

Използвайки по-категоричен език, отколкото на миналогодишната среща на върха, изявлението на Г-7 също критикува „милитаризацията и дейностите по принуда и сплашване“ на Китай в Южнокитайско море.

 

 

Говорителят на китайското външно министерство Лин Джиан отговори, че изявлението „клевети и атакува Китай“.

 

 

 

В изявлението бяха „преработени клишета, които нямат фактическа основа, правна основа и морално оправдание и са пълни с арогантност, предразсъдъци и лъжи“, каза китайският дипломат.

 

 

Източник: obektivno.bg

СВЯТ

More in СВЯТ

dbf7fcc57_djordja-meloni-bgnes1

И Джорджа Мелони изкукурига: Ако Русия не се съгласи с условията, ние ще я принудим да се предаде

юни 16, 2024
швейц

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията на конференцията на Зеленски в Швейцария

юни 16, 2024
volodin-696x392

Володин: Депутатите от Върховната Рада на Украйна вече обсъждат „формулата на мира“ на Путин

юни 16, 2024
тръмп-1

Тръмп: Връщам се и спирам парите на „великия търговец“ Зеленски!

юни 16, 2024
ezgif-1-28ae91703a

Дипломати от Г-7: Байдън е в най-лошото си състояние, срамно е / ВИДЕО

юни 15, 2024
960x540

Путин: Русия прави още едно мирно предложение на Киев. Условието е неутрален, извънблоков и безядрен статут на Украйна

юни 14, 2024