Политика

НАТО тества противовъздушните отбрани над България и Румъния

НАТО тества противовъздушните отбрани над България и Румъния

пво-1

 

 

НАТО тества противовъздушните отбрани на България и Румъния. Това става ясно от съобщения на военните министерства на двете държави, посветени на учението на Алианса „Ramstein Legacy – 2024″.

 

Формирования за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски участват в тренировките, които се провеждат две седмици на териториите и във въздушните пространства на България и Румъния, съобщава българското Министерство на отбраната.

 

 
Сухопътните войски ще участват с формирования за противовъздушна отбрана, въоръжени със зенитно-ракетен комплекс „ОСА“. В учението ще участват още Военновъздушните сили със зенитно-ракетен комплекс „КУБ“ и Многонационалната бойна група на НАТО в България с рамкова държава Италианската република, с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стингър”. На учебен полигон „Корен“ ще бъде развърнат Групов оперативен център за управление на формированията.

 

 

Като част от учението, в периода от 11 до 14 юни ще се проведат стрелби на зенитен полигон на Военновъздушните сили „Шабла“, където формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили ще демонстрират способности за стрелба с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела 2М“, „Стрела 3“ и „Нева“. В учението на полигон „Шабла“ военнослужещи от ВВС ще проведат и стрелби по въздушни и морски цели със самолети МиГ–29 и Су-25 и вертолет Ми-24, посочват още от МО.

 
В Румъния започна военно учение за противовъздушна и противоракетна отбрана, в рамките на което ще бъде въведена в експлоатация втората за страната система за противовъздушна отбрана „Пейтриът“, съобщава в същото време Аджерпрес, цитирана от БТА.

 

 
През 2020 г. Румъния се превърна в седмата членка на НАТО и 17-ата държава в света, която притежава системи „Пейтриът“. Първата система ракети земя-въздух „Пейтриът“ беше разположена в базата Капу Мидия на брега на Черно море.

 

 
Договорът с американския оръжеен производител „Рейтиън“ (Raytheon) за придобиване на общо седем комплекса „Пейтриът“ бе сключен през 2017 г. и бе на стойност 3.9 млрд. долара. Четири от батареите са предвидени за ВВС, а останалите три – за сухопътните войски.

 
Румъния съобщава, че във военно учение за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана ще участват над 1300 военнослужещи от Румъния и девет съюзнически държави. В рамките на „Рамщайн легъси“ (Ramstein Legacy 24), което ще продължи до 14 юни, военните ще управляват ракетни системи „Пейтриът“ и „Хоук“, румънски самолети F-16, IAR-330, IAR-99, YAK-52 и друга наземна техника за противовъздушна отбрана, системи за командване и управление, както и военни самолети на участващите държави.

 
Сред целите на учението е завършване на процеса на въвеждане в експлоатация на втората система „Пейтриът“, която притежава Румъния. Системата ще бъде сертифицирана като „способна да изпълнява задачи“ чрез стрелба с бойни патрони на полигона Капу Мидия, информира Министерството на отбраната.

 
На фона на нуждите на Украйна от системи за противовъздушна отбрана към Румъния бе отправено искане за предоставяне на система „Пейтриът“. На среща в Белия дом с президента на САЩ Джо Байдън румънският държавен глава Клаус Йоханис обеща да намери решение, но отбеляза, че трябва да се обсъди какво може да получи страната в замяна, „защото е неприемливо Румъния да остане без противовъздушна отбрана“. Йоханис каза, че въпросът ще бъде обсъден във Върховния съвет за национална отбрана

Политика

More in Политика

клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024