ОБЩЕСТВО

Неочакван обрат за Георги, обвинен, че е кълцал Дебора с макетно ножче – съдът реши, че арестът му е незаконен

Неочакван обрат за Георги, обвинен, че е кълцал Дебора с макетно ножче – съдът реши, че арестът му е незаконен

 

big_211212

 

 

Административният съд в Стара Загора отмени като незаконосъобразна заповедта за задържане на Георги Георгиев, обвинен за нападението над Дебора Михайлова, съобщи адвокатът му Валентин Димитров. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране, информира БНТ.

 

 

 

Делото, по което е решението, е образувано по жалба на задържания, в която той е поискал да бъде отменен арестът като неправилен, незаконосъобразен и постановен при допуснати съществени процесуални нарушения.

 

 

 

Заповедта за задържане, била издадена в нарушение на чл.74, ал.2 от ЗМВР, тъй като в преписката не се сочели никакви фактически обстоятелства, които да сочели доказателства за извършено престъпление, е преценил съдът.

 
Не съществувало и последващо допълнително излагане на мотиви относно задържането, а Административният съд приема, че е било ограничило и правото му на защита. В заповедта за арест не се съдържали надлежно формулирани фактическите основания за задържането, а такива изобщо липсвали в административната преписка.

 

 

 

По тези съображения съдът е приел, че били допуснати и съществени процесуални нарушения, които в съществена степен ограничили възможността на задържания да разбере кои били причините за ареста и да се защити.

 

 

 

По делото не били представени и доказателства за причините за задържането, което правело ограничаването на свободата на придвижване незаконосъобразно.

 

 

 

Решението на Административния съд не освобождава от ареста Георги Георгиев, тъй като в момента той е задържан със съдебно решение с мярка за неотклонение „задържане под стража“, уточни адвокат Димитров. То обаче му дава право да съди държавата за неправомерни действия спрямо него, поясни защитникът.

ОБЩЕСТВО

More in ОБЩЕСТВО

налбантов

Хотелиер от Слънчака избухна: Няма хора! Освен всичко останало са тъпоглави, не се поддават на обучение

юни 5, 2024
клаудия

Соломон Паси и Даниел Лорер се обявиха за роднини на новата президентка на Мексико Клаудия Шейнбаум

юни 4, 2024
нато-армия

The Telegraph: НАТО разработва план за прехвърляне на US войски при война с Русия, включително и през България

юни 4, 2024
президент

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

юни 3, 2024
мазда

Всички собственици на „Тойота“, „Мазда“, „Хонда“, „Сузуки“ и „Ямаха“ са предупредени: Япония разкри голяма измама с колите

юни 3, 2024
960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024