Европа

Орбан отново предупреди: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

Орбан отново предупреди: Западът е опасно близо до точка без връщане назад в конфликта в Украйна

1010x570

 

 

 

Западните страни са опасно близо до точката, от която няма връщане назад, в конфликта в Украйна. За това предупреди унгарският премиер Виктор Орбан пред радио „Кошут“, съобщава ТАСС.

 

 

По негови думи Западът е на прага на пряк военен сблъсък с Русия.

 

 

 

Относно продължаващата ескалация на украинския конфликт той заяви: „Що се отнася до всеки последен шанс за връщане назад, ние сме много близо до точката, от която вече няма да е възможно да се върнем назад“.

 

 

Според Орбан острият тон на лидерите на Европейския съюз и страните от НАТО само разпалва пламъците. Той имаше предвид по-специално заплахите на френския президент да даде военни самолети на Украйна. В същото време унгарският премиер посочи, че Русия също прави изключително остри изявления срещу САЩ и техните съюзници.

 

 

 

Орбан се бои, че опасността от нова световна война нараства. „Това е случай, когато конфликтът, който започна в Украйна като регионален, не беше изолиран от самото начало. Поддръжниците на войната го превърнаха в европейски конфликт и сега той излиза извън европейския континент и се разпространява в други части на света – така регионалните войни се превръщат в световни“, изтъкна той.

 

 

 

Орбан повтори, че Унгария няма да бъде въвлечена в украинския конфликт и няма да участва в потенциална мисия на НАТО на територията на съседната страна. „НАТО е отбранителен съюз, така че никой не може да ни принуди да участваме във военни действия извън територията на НАТО, нито трябва да плащаме за това“, категоричен бе той и допълни, че Алиансът изисква от страните членки да отделят 45 милиарда долара годишно за военна помощ на Украйна, срещу което Унгария е против.

 

 

 

Премиерът все пак отбеляза, че „надеждата умира последна“. Според него все още има време да не се допусне украинският конфликт да ескалира в световна война. Той е на мнение, че такъв шанс ще дадат започналите на 6 юни четиридневни избори за Европейски парламент, както и изборите през ноември в САЩ, на които бившият президент републиканец Доналд Тръмп може да се завърне в Белия дом. Орбан очаква, че това може да доведе до „трансатлантическа коалиция за мир“ през есента за постигане на споразумение в Украйна.

 

 

 

„Трябва да изчакаме няколко месеца до президентските избори в САЩ“, настоя унгарският премиер.

 

Факти бг

Европа

More in Европа

борел

Страшно е: Борел се оплака, че „дългата ръка на Москва“ клевети ЕС по цял свят на над 20 езика

юни 4, 2024
768x432

Знаменателна реч на Орбан пред стотици хиляди унгарци: Европа се готви за война! НЯМАМЕ РАБОТА на руския ФРОНТ!

юни 1, 2024
image_870x_652927a0a5bcd

Внесоха иск в Международния наказателен съд срещу Урсула Фон дер Лайен

май 30, 2024
урсулаshutterstock_1447404317-1300x731-1

Урсула фон дер Лайен: Европа трябва да се готви за евентуална война

май 28, 2024
военни

Започва ударно връщане на казармата в Европа, в 11 страни от ЕС тя е задължителна

май 23, 2024
фицо - 1

Фицо е дошъл в съзнание, няма опасност за живота му, стрелецът бил противник на политиката му

май 16, 2024