Политика

Отново пращаме „още излишно за българската армия военно оборудване и техника“ на Украйна

Отново пращаме „още излишно за българската армия военно оборудване и техника“ на Украйна

30514a460219aa90ae4f7dfd52a7f7f1

 

 

 

Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов съобщи, че България ще предостави още излишно военно оборудване на Украйна. Запрянов говори пред български журналисти в централата на НАТО в Брюксел, където участва в двудневно заседание на своите колеги.

 

 

 

В понеделник ще утвърдя предложение на началника на отбраната за излишни въоръжение и техника, които ще бъдат на разположение за помощ за Украйна, без това да нарушава окомплектоването на нашите въоръжени сили в мирно време, или за военновременните формирования, каза той.

 

 

 

 

България има решение на Народното събрание, служебното правителство работи за следващ пакет от реална помощ за Украйна. Имаме яснота какво допълнително може да допринесем, добави Запрянов.

 

 

Продължаваме да помагаме с излишни за Българската армия въоръжение и техника. За боеприпасите имаме намерение да следваме логиката на замяна и по този начин да опресняваме своите запаси. Нашата индустрия работи на пълни обороти, особено производителите на боеприпаси. Увеличаваме смените на работа, нашата военна индустрия извършва търговска дейност и с други страни, не само за Украйна, посочи служебният министър.

 

 

 

Помощта за Украйна никога не е била задължителна, тя е суверенно право на всяка държава, уточни Запрянов. Той допълни, че много от страните в НАТО подкрепят присъединяването на Украйна към алианса.

 

 

НАТО няма никакво намерение да се намесва с войски в Украйна, не иска да ескалира този конфликт, а справедлив мир, това означава Украйна да си защити територията. Декларацията да спрем помощта реално е подарък за (руския президент Владимир) Путин, коментира Запрянов.

 

 

 

Попитан как нашата страна обмисля да ограничи възможностите за дейност на руските агенти, Запрянов заяви, че „тази тема не е актуална“.

По отношение на темата за ограничение на дипломатите някои страни имат обвинения и съмнения за саботажна и шпионска дейност – тези, които са под прикритие на дипломати, а извършват друга дейност, да бъдат ограничени, каза той.

 

 

 

Имаме служби, които се занимават с това. Ако те констатират, по тяхно предложение може да се предприемат всякакви мерки. България предприе мерки и изгони руски дипломати за дейност, несъвместима със статута им, отбеляза Запрянов по повод решения от последните години.

 

 

 

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че министрите на отбраната на страните от НАТО са обсъдили как да противодействат на руските провокации, включително с обмен на разузнавателни данни и защита на ключова инфраструктура, с допълнителни ограничения за дейността на руските агенти.

 

 

 

По неговите думи държавите от пакта сами трябва да преценят какви мерки са необходими срещу руските агенти, включително с ограничаване на движението или прогонване. Той отбеляза, че Русия е в кампания за подкрепа на саботажи, разпространение на дезинформация, кибератаки и увреждане на инфраструктура в държавите от алианса.

 

 

 

Столтенберг съобщи, че на заседанието е приет план, според който НАТО ще има водеща роля в съгласуването на военната помощ за Украйна и за обучение на украински бойци. Няма решение за дългосрочната помощ за Киев, уточни той по повод предложението си годишно страните от алианса общо да допринасят с поне 40 млрд. евро помощ за отбраната на Украйна, както правят от началото на руското нападение.

 

 

 

Руските действия няма да ни отклонят от подкрепата за Украйна, каза Столтенберг. Той отбеляза, че НАТО вече разполага с половин милион войници в повишена бойна готовност, както предвиждаха плановете за съобразяване с развитието на средата на сигурност.

 

 

Политика

More in Политика

Image_18177977_40_0

Радев поиска начална военна подготовка за младите

юни 14, 2024
big_2f10

Як скандал в ефир: Шефът на „Величие“ жегна Цветанка Ризова за любовник, плаши със съд

юни 13, 2024
ицето иванов

Христо Иванов с голямо прозрение: Америка губи стратегическата си инициатива в Черно море

юни 13, 2024
big_retiree-7390179_1280_4_48c

Обявиха нова такса без водомера да върти сметка

юни 12, 2024
румен радев

Радев за Пеевски: Не коментирам паник атаките на който и да е лидер. Тук думата има медицината

юни 12, 2024
ниновааа

Нинова хвърли оставка и посочи няколко варианта за наследник в БСП

юни 11, 2024