Политика

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров от ПП в конфликт на интереси, излезе в отпуск след сигнал от КПКОНПИ

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров от ПП в конфликт на интереси, излезе в отпуск след сигнал от КПКОНПИ

 

Image_18282691_40_0

 

 

Комисията за противодействие на корупцията е установила конфликт на интереси на подуправителя на БНБ Андрей Гюров, ръководител на управление „Емисионно“, с Българската народна банка. Това съобщиха от БНБ. Гюров е излязъл в неплатен отпуск до предприемане на следващите действия, с оглед да не бъдат допускани каквито и да е съмнения относно спазване на правната рамка, уточняват още от банката.

 

 

През декември, депутатът в 49-то Народно събрание Димо Дренчев обяви, че внася сигнал в КПКОНПИ и до управителя на БНБ Димитър Радев срещу Гюров заради предполагаем конфликт на интереси.

 

 

„Той е бил едновременно и в Изпълнителния съвет на политическа партия „Продължаваме промяната“, и подуправител на БНБ. Той дори участва и в предизборни събития на партията – нещо, което е недопустимо“, заяви тогава пред журналисти в НС депутатът от „Възраждане“ Димо Дренчев.

 

 

 

Както писа „Гласове“ още през октомври Андрей Гюров е членувал в управителен, или изпълнителен орган на „Продължаваме промяната“ към деня на избирането си в БНБ и е трябвало да подаде декларация за несъвместимост в срок от една седмица, след избирането му за подуправител на БНБ. И след това би имал срок от един месец, в който да напусне позициите, в които е несъвместим.

 

 

 

Ако тези разпоредби не са изпълнени, управителят на БНБ ще е длъжен да поиска отстраняване на Андрей Гюров от длъжност пред Управителния съвет на БНБ.

 

 

 

Справка, поискана от „Гласове“ за актуално състояние на Политическа партия „Продължаваме промяната“ показва, че към 6 октомври 2023 г. подуправителят на Българска Народна банка Андрей Гюров членува и в Изпълнителния съвет на партията. Документът е издаден от Фирмено отделение на Софийски градски съд и показва, че ръководителят на Управление „Емисионно“ към централната банка (валутният борд) нарушава правилата за независимост на Европейската централна банка.

 

 

 

А самият Гюров е декларирал липса на конфликт на интереси според Закона за Българска народна банка пред КПКОНПИ.

 

 

 

Той е сторил това още докато е бил народен представител на 19 юли 2023 г. и седмица преди да бъде избран за неин подуправител и още преди да бъде изслушан с концепцията си от ресорната комисия по Бюджет и финанси.

 

 

 

Тази декларация противоречи с актуалното състояние на Политическа партия „Продължаваме промяната“ от 6 октомври 2023 г., с която „Гласове“ разполага. В нея Андрей Гюров е посочен като член на изпълнителния съвет на партията. Това противоречи на чл. 12.ал.5 от ЗБНБ, който изключва каквито и да било активности без изрично разрешение на Управителния съвет (такова липсва) в допълнение към изрично забранените  дейности за осъществяване от управителя, подуправителите и членовете на УС на БНБ.

 

 

Източници: dariknews.bg, „24 часа“

Политика

More in Политика

Image_18274348_40_0

Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев

юни 26, 2024
Image_18274189_40_0

Генерал Наско подозира, че може нарочно да са му сложили охрана, за да го следят

юни 26, 2024
Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
toshko-radev

Тошко Йорданов предложи на Радев президентска република

юни 26, 2024
960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024