Политика

Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев

Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев

 

Image_18274348_40_0

 

 

Скандално изявление даде премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски в отговор на настояванията на президента Румен Радев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Скопие да изпълнява Договора между двете страни. 

 

 

Радев по-рано заяви, че „маските са паднали, защото най-големия страх на властите в Скопие са думите „българин“ и „българско“. А Борисов изтъкна, че ако Договорът не се спазва, то властите в Скопие не биха могли да разчитат на подкрепата партия ГЕРБ за европейския път на РСМ.

 

 

 

Мицкоски нарече западаната част на България Пиринска Македония и добави:

 

 

„Съжалявам, че подобни послания идват от източната съседка. Мисля, че подобни послания са част от Средновековието, но в съвременна Европа, през XXI век да има политици като Радев… Готов съм да седна и с двамата. Пожелавам на Борисов да направи правителство, защото ние идваме от Европейската народна партия. Но и източната съседка трябва да знае, че отмина времето на политиците, които превиха гръбнак и коленичиха, подписаха всичко, което се слагаше на масата, а в същото време ограбваха народа с европейското знаме. Трябва да свикнат с политици, които работят денонощно, и с политици, които нямат намерение да си превият гръбнака, нямат намерение да подписват всичко, а политици, които са готови да говорят по документи и факти. Аз съм за изграждането на връзки и мостове със съседите и взаимното уважение“, заяви Мицкоски.

 

 

„Не можем да бъдем добри съседи, ако нямаме взаимно уважение, не е добросъседство, ако едната страна е унижена, а другата ликува. Това не е добросъседство, а срам“,отбеляза още Мицкоски.

 

 

Той отново припомни Съда по правата на човека в Страсбург за съществуването на македонско малцинство в България. „Така че днес имаме един безспорен факт чрез потвърждение от Съда по правата на човека в Страсбург, а това е, че в България има македонско малцинство.

 

 

 

Издадени са 14 присъди от Съда по правата на човека, че в България има македонско малцинство, чието право да се организира в неправителствена организация, да не е в Конституцията, в неправителствена организация, за съжаление при такъв тип политици като г-н Радев е отречено. Призовавам за добросъседски отношения на двупосочна улица, за съвместно намиране на решение, защото ние като добри съседи трябва да обсъждаме, на базата на аргументи и факти, а не да политизираме това и да го свеждаме до низки страсти, този народ направи много за европейското бъдеще и очаквам Европа да върне на тази нация и тази страна“, добави Мицкоски.

 

 

Гласове

Политика

More in Политика

Image_18274189_40_0

Генерал Наско подозира, че може нарочно да са му сложили охрана, за да го следят

юни 26, 2024
Image_18273284_40_0

ЕК: България не е готова за приемането на еврото

юни 26, 2024
toshko-radev

Тошко Йорданов предложи на Радев президентска република

юни 26, 2024
960x540

Посланикът на САЩ: Москва разбра, че България вече не е лесна мишена – благодарение на нашето сътрудничество

юни 25, 2024
big_big_big_big_d32f5b4e71fa344583be0931e8914043-27aed9c

БСП след срещата с президента: Ще говорим с всички, ако се стигне до трети мандат

юни 25, 2024
snajperisti-bankya

Радев разпорежда проверка дали снайперисти пазят къщата на Борисов в Банкя

юни 24, 2024