Политика

Радев към патриарх Даниил: Човечеството е в изпитание, пожелавам ви да отстоявате единството на православието

Радев към патриарх Даниил: Човечеството е в изпитание, пожелавам ви да отстоявате единството на православието

Image_18306623_40_0

На церемонията са президентът Румен Радев със съпругата си Десислава Радева и председателят на парламента Рая Назарян Снимка: Йордан Симеонов

„24 часа“

 

„Изборът на предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия идва в момент на изпитания и смут за цялото човечество. Ето защо обръщаме поглед към патриарх Даниил с надежда да отстоява единството и автокефалността на нашата църква и добруването на Отечеството. Да въздига вярата, че Православната ни църква ще остане пазител на живота, крепител на мира и стожер на своята историческа мисия да бъде нравствена опора на българския народ, да го води към духовен възход, да му дава упование и напътствие в трудни дни“, обърна се президентът Румен Радев към патриарх Даниил по време на интронизацията му.

 

 

 

„Независимата Българска Патриаршия е безценно наследство от нашето многовековно минало, нравствена крепост и исторически подвиг, всеотдаен покровител на християнската вяра и националното ни съзнание. Във времена на униние нашите църковни водачи и православният клир неведнъж укрепваха моралните ни сили, просвещаваха и напътстваха, и в крайна сметка винаги съумяваха да преведат българите през не една духовна зима или чуждо потисничество.

 
Към ярката плеяда вечни духовни закрилници на България се прибави и блаженопочившият патриарх Неофит, който се радваше на дълбока почит и с мъдрост, такт и личен пример ни насочваше по спасителния път на християнските и общочовешки ценности.
Вярвам, че във високоотговорното си служение патриарх Даниил ще бъде воден от любовта си към Бога и хората.

 

 

 

В днешния тържествен ден му пожелавам да съхранява единството на православието; да въздига авторитета и достойното място на Българската Патриаршия в семейството на православните църкви; да отстоява нейната градивна роля в обществото и да укрепва с търпение традиционно добрите отношения между религиозните общности в България; да насърчава ревностно съпричастността, милосърдието и щедростта към нуждаещите се. Нека в сърцето на Негово Светейшество не спира да отеква топлата грижа за духовенството, храмовете, манастирите и миряните. Бог да пази България!, завърши президентът, след което в храма прозвуча „Достоин!“.

 

Освен президента Румен Радев на интронизацията бяха председателят на Народното събрание Рая Назарян и служебният премиер Димитър Главчев.

 

 

От лидерите на партии в храма бяха Кирил Петков от „Продължаваме промяната“, а до него – Костадин Костадинов от „Възраждане“. Липсваха лидерите на ГЕРБ и ДПС Бойко Борисов и Делян Пеевски.

 

Кирил Петков и Костадин Костадинов

Кирил Петков и Костадин Костадинов Снимка: Йордан Симеонов

24 часа

Политика

More in Политика

Image_18296865_40_0

ДПС свали доверието си от Рамадан Аталай, чистката продължава

юни 28, 2024
2111480000

Има дефект в парогенератора на 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, може да се замени с този на „Белене“, но го даваме на Украйна

юни 27, 2024
phpjxwfly_559x345

Кабинетът предложи Радев да ръководи делегацията ни на срещата на НАТО във Вашингтон, той отказа

юни 27, 2024
Image_18282691_40_0

Подуправителят на БНБ Андрей Гюров от ПП в конфликт на интереси, излезе в отпуск след сигнал от КПКОНПИ

юни 27, 2024
Image_18274348_40_0

Премиерът Мицкоски нарече западната част на България Пиринска Македония и каза, че няма да коленичи пред Борисов и Радев

юни 26, 2024
Image_18274189_40_0

Генерал Наско подозира, че може нарочно да са му сложили охрана, за да го следят

юни 26, 2024