Политика

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

Радев: Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха пратили всички българи на фронта

 

президент

 

 

Нашите евроатлантици са страхливички. Ако оставим на тях, те с охота биха изпратили всички българи да се бият на фронта, защото те са много далеч от евроатлантическите ценности. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев преди церемонията по връчването на наградите на конкурса по програмиране „CodeIT“.

 

 

„Надявам се българските политици да разберат, че до момента имаше две червени линии по отношение на конфликта в Украйна. Първата беше ограничаването на географския обхват на използването на западни оръжия, за да се избегне директен сблъсък на НАТО с Русия. С решението да се разреши да се ползват западни оръжия върху руската територия и изпращането на военни инстурктори в Украйна, тези червени линии вече са погазени“, допълни държавният глава, предаде Новини.бг.

 

 

 

На въпрос каква ще бъде позицията на България, ако на срещата на върха на НАТО във Вашингтон през юли отиде той, а не министър-председателят, Радев отговори, че позицията му вече е бяла неведнъж декларирана в публичното пространство.

 

 

Вече споделих каква ще е заявената от мен позиция на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това е екзистенциална среща на върха, тук се взимат решения за войната и мира. Сегашният Министерски съвет, който ще вземе решението кой да изпрати във Вашингтон, е продукт на парламент, получен с изключително ниска избирателна активност, с катастрофално ниско доверие. Също така и продукт на една гавра с българската Конституция. Трябва да отчитаме всички тези фактори, отбеляза президентът.

 

 

 

По отношение на предизборната кампания Румен Радев изтъкна, че „всеки ден се виждат колебанията“ на българските граждани за коя партия да гласуват. По думите му политическите сили „се лутат в една безизходица, която те сами създадоха с безпринципните си коалиции и нарушаването на обещанията, дадени пред избирателите“.

 

 

„Надявам се българите да си дават сметка, че живеем в едно предизвикателно време и от активността на всеки един зависи нашето икономическо развитие. Изопачаването на истината се превръща в трайна черта в българската политика, виждаме и как се преиначават моите думи. Участието на НАТО в конфликта в Украйна е публична тайна, която все повече става явна. Това участие крие риск от ядрен Армагедон. Всички спекулации по тази тема целят да приспят общественото мнение“, смята още държавният глава пред медиите.

 

 

По въпроса с позицията ни в ООН за геноцида в Сребреница държавният глава определи като „неуместно“ българското правителство да проявява колебание.

 

 

Неуместно е българското правителство да проявява колебание и непоследователност, в случай че ние сме съавтори на една позиция за резолюция на ООН. В тази връзка трябва да се установят всички факти и обстоятелства, посочи Румен Радев.

 

 

Политика

More in Политика

960x540

Освиркаха Урсула в Пловдив, докато с Борисов клеймяха мощно Путин на приказки!

юни 2, 2024
зеля

Откъде ще излитат украинските F-16, ако Русия унищожи пистите им: от България, Румъния, Полша?

юни 2, 2024
аец

АЕЦ „Козлодуй“ прекратява договора с Русия за доставка на ядрено гориво, заредиха американско

май 29, 2024
румен

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната. В ход е ескалация

май 27, 2024
столт

Столтенберг от София: НАТО няма да участва във войната в Украйна, войски няма да пращаме

май 27, 2024
глава

Главчев ще разговаря на 4 очи с шефа на НАТО Столтенберг, военният Запрянов обяви България за „щит срещу руската заплаха“

май 26, 2024