Коментари

Реакции след избора на Даниил Видински за Патриарх Български (ОБЗОР)

Реакции след избора на Даниил Видински за Патриарх Български (ОБЗОР)

 

даниил_видински_патриарх_български_3174422146388906702_big

 

 

Почтен, скромен, отдаден на родината и Бог. Човек, който не се поколеба да се противопостави на евроатлантическите прийоми.

 

 

 

Така описват активни наблюдатели и коментатори Даниил Видински, който от днес е титулуван като Патриарх Български и Митрополит Софийски. Неговите противници пък го наричат „проруски настроен“ и срещу признаването на украинската църква човек.

 

 

 

„Нека Бог да го води в любов и грижа към българския народ и нека Българската православна църква продължи и занапред да бъде стълб и страж на семейството от мъж и жена!“, коментира Александър Урумов.

 

 

 

„Даниил – явление за Българската църква и човек с пословична скромност“, коментира Ивайло Караколев.

 

 

 

„Българската православна църква вече е в добри ръце! Светейшият ни патриарх Даниил отдавна е доказал, че е смел човек, че е смирен и в същото време непоколебим духовник! Имаме огромна нужда именно от такива водачи!“, написа Петър Волгин от „Възраждане“.

 

 

 

„Слава на Бога! Най-добрата новина от много време насам! Слава на Бога!“, отбеляза журналистът Явор Дачков.

 

 

 

„Той е – патриарх Даниил! Църквата успя да се самосъхрани срещу либералните евроатлантически посегателства“, смята журналистът Валентин Георгиев.

 

 

 

Все пак, от избора за нов патриарх имаше и доста недоволни.

 

 

 

„Като по учебник на КГБ! Патриарх Даниил Български, да ви е честит! Моят патриарх от днес се казва Вартоломей. Утре си подавам заявлението, че напускам БПЦ“, не сдържа гнева си архимандрит Никанор, който утре ще депозира оставката си.

 

 

 

„Българите си имат нов духовен пастир, който е повече от достоен човек. В тези мрачни за България и българското православие времена, имаме лъч надежда, защото най-старата българска институция, БПЦ, устоя на натиска на цариградските фанариоти и седящите зад тях наши отвъдморски „партньори“. Бяхме заплашени да загубим онова, което предците ни спечелиха през 19 век в дългата борба за църковна независимост от Цариградската патриаршия, но Господ все пак е милостив! Пожелавам на Негово Светейшество Даниил дълга и ползотворна за вярващите българи служба, а на българския народ да не забрави заветите, които нашите духовници и будители, сред които Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Неофит Рилски и Иларион Макариополски, са ни оставили! Днес видяхме, че православна България може да удържи на натиска на най-могъщите световни фактори и да се запази!“, каза историкът Симеон Миланов.

 

 

„Най-яркият пример за позициите му беше през 2019 г., когато атакува публично Вселенския патриарх заради решението му да признае църковната независимост на Украйна и подкрепи позицията на Московската патриаршия по въпроса. Тогава Синодът се разграничи от действията му. По-рано тази година Даниил Видински, заедно с Неврокопския митрополит Серафим, се противопостави на касирането на избора на Сливенски митрополит и на опита на Синода да промени правилата и да спре участието на миряните в епархийските избори“, припомня Еми Мариянска.

 

 

 

„Не съм кой знае колко религиозен. Но съм вярващ. И макар и в църковните дела да съм повече невежа отколкото вещ, със сърцето си се радвам на избора на Даниил за Патриарх Български.
Слава на Бога и за мъдро ръководене на Патриарх Даниил се моля. За България и за българите!“, посочва коментаторът и активен политически наблюдател Иван Иванов.

 

 

 

 

„Даниил! Най-достойният! Човекът, който защити затворената руска църква и не пожела да вземе проукраинска позиция във войната с Русия. Човекът, който винаги е бил последователен в битката с извратените прайдове. Заговорът на фанариотите не успя, радвайте се, братя и сестри! Не на Изток, не на Запад, БПЦ ще гледа в щастливо покорство по вертикала – към Божието слово и провидение, за благото на българския народ“, написа издателят Недялко Недялков.

 

 

 

„Толерастията пак си има повод да вие за поне месец напред. Недостойния дойде от Гърция за да бъде избран „правилния“ кандидат-Светата БПЦ не се огъна“, написа Вили Благоев, активен наблюдател на процесите в БПЦ.

 

 

Труд

Коментари

More in Коментари

zavoi

Опс… Нашата „демократична общност“ вече взима завоя. Байдън бил прегрял, вика Елена Поптодорова

юни 30, 2024
3b466dbdc99c47a19663e0dfbd42ebe9

Ода за НАТО и аспержите

юни 29, 2024
24b1cdeb85dacff455970fa9ddfce53d

Вкарва ли ни кабинетът „Главчев“ във война със секретна рамка? Защо Радев отказа за НАТО

юни 27, 2024
960x540

Няма един пример на руска ракета по украински плажуващи, или по мирни граждани на площад с децата си

юни 24, 2024
maxresdefault

Коментар: Слава Богу, Хазарта е избран, ще има да папка. Вече изтрих всички албуми на “Ъпсурт”

юни 11, 2024
1134646

Какво значение има, че 147 страни, членки на ООН, вкл. България, са признали Палестина?! Цецка не го знае и не се интересува

май 29, 2024